Trump kehui Libyan sotapäällikköä, jota ulkoministeri Pompeo kovisteli vielä puolitoista viikkoa sitten

Tiedossa ei ole, miksi Valkoinen talo ilmoitti vasta perjantaina Trumpin ja Khalifa Haftarin maanantaina käymästä puhelinkeskustelusta.

Libya
Kenraali Khalifa Haftar osallistui kokoukseen Pariisissa toukokuussa 2018.
Kenraali Khalifa Haftar kuvattuna Pariisissa toukokuussa 2018.Etienne Laurent / EPA

Yhdysvallat näyttäisi muuttavan yllättäen asemiaan sisällissodan kynnyksellä olevan Libyan valtataistelusta.

Valkoinen talo ilmoitti perjantaina, että presidentti Donald Trump oli keskustellut maanantaina puhelimessa Tripolin valtaamista yrittävän sotapäällikkö Khalifa Haftarin kanssa.

Valkoisen talon lausunnossa todetaan, että ”Trump tunnusti sotamarsalkka Khalifa Haftarin merkittävän roolin terrorismin vastaisessa taistelussa sekä maan öljyvarojen turvaamisessa”. Lisäksi Trumpin ja Haftarin kerrottiin keskustelleen ”yhteisestä näkemyksestään koskien Libyan siirtymistä vakaaseen, demokraattiseen järjestelmään”.

Tiedossa ei ole, miksi Valkoinen talo ilmoitti vasta perjantaina Trumpin ja Haftarin maanantaina käymästä puhelinkeskustelusta.

Trumpin ja Haftarin henkilökohtaisen yhteydenoton ja sitä seuraavan virallisen lausunnon on katsottu tarkoittavan sitä, että Yhdysvallat tukee Haftarin johtamaa Itä-Libyan erillishallintoa YK:n tunnustaman, pääministeri Fayez al-Serraj'n johtaman GNA-hallinnon sijaan.

Vielä puolitoista viikkoa sitten Yhdysvaltain kanta Libyan valtataisteluun vaikutti tyystin erilaiselta. Ulkoministeri Mike Pompeo totesi 8. huhtikuuta (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltojen ”tehneen selväksi, että se vastustaa Haftarin johtamien joukkojen hyökkäyksiä ja vaatii välittömästi loppua Libyan pääkaupunkia vastaan tehdyille sotaoperaatioille.”

YK: Yli 220 kuollut iskuissa

Perjantaina ainakin 2 000 ihmistä kerääntyi Tripolin keskustaan vastustamaan sotapäällikkö Haftaria ja tämän joukkojen tekemiä hyökkäyksiä. Osa protestoijista arvosteli sitä, että Trump oli käynyt henkilökohtaisen puhelinkeskustelun sotapäällikön kanssa.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä torppasivat viime torstaina YK:n turvallisuusneuvostossa Britannian luonnosteleman päätöslauselman, jolla olisi vaadittu tulitaukoa Libyan pääkaupungin Tripolin taisteluihin.

Venäjä vastusti päätöslauselmassa kohtia, joissa sotapäällikkö Haftarin hyökkäys nähtiin uhkaksi Libyan vakaudelle. Yhdysvallat ei kertonut syytä päätöslauselman torjumiselle.

YK:n mukaan yli 220 ihmistä, joiden joukossa on myös siviilejä, on kuollut sen jälkeen, kun Haftar aloitti hyökkäykset Tripolin valtaamiseksi huhtikuun alussa.

Aiheesta lisää:

Trump praises Haftar in apparent reversal of US policy on Libya (siirryt toiseen palveluun)

Trump praises Libyan general as his troops march on US backed government in Tripoli (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP