1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kokosimme Rinteen vaalilupaukset, Ukrainaa hallitsee koomikko tai suklaakuningas, lämmin sää jatkuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Antti Rinne puoluejohtajien vaalitentissä Yle 25.03.2019 Studio 2 eduskuntavaalit 2019
Derrick Frilund / Yle

Satanen eläkeläisille, hoitotakuu kaikille – Antti Rinteen 10 vaalilupausta

Hallitusneuvottelut testaavat puolueiden vaalilupauksia. Paine kohdistuu erityisesti suurimman puolueen SDP:n Antti Rinteeseen. Keräsimme kymmenen konkreettista asiaa, jotka demarit ovat luvanneet toteuttaa alkavalla vaalikaudella.

Sri Lankassa kymmeniä haavoittunut iskuissa kirkkojen pääsiäismessuihin ja hotelleihin – paikallismedia: ainakin 20 kuollut

Pommi-iskut Sri Lanka kartta.
Yle

Etelä-Aasian Sri Lankassa on tehty sunnuntaina aamulla iskuja useisiin kirkkoihin ja hotelleihin. Paikallisen median mukaan ainakin 20 ihmistä on kuollut iskuissa ja 160 haavoittunut. Poliisin mukaan iskuja on tehty yhteensä kuusi, osa turistien suosimiin hotelleihin.

Ukrainan presidentiksi koomikko tai suklaakuningas

Ukraina vaalikampanja
Zelenskyin valintaa vastustava teltta ja Poroshenkoa kannattava äänestäjä Kiovan keskustassa maanantaina. Sergei Dolzhenko / EPA

Ensimmäisen kierroksen voittaja, tv-koomikko Volodymyr Zelenskyi on mielipidetiedustelujen ennakkosuosikki. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkadi Moshes kertoo, että vaalit ovat ennen kaikkea protestivaalit.

Uushelluntailaisuuden kasvava suosio uhkaa katolisen kirkon asemaa Brasiliassa

Jumalanpalvelus
Pastori Valdson Alves de Souza ajaa pahoja henkiä pois uushelluntailaisessa Rios de Água Vivan kirkossa. Duvivier Ferreira de Goés

Katolilaisten osuus Brasiliassa on vähentynyt 1970-luvun yli 90 prosentista noin 60 prosenttiin. Suuri syy muutokseen on karismaattisten liikkeiden suosion kasvussa, jota tutkija kuvailee Brasilian suurimmaksi sosiaaliseksi vallankumoukseksi. Toimittaja Erkka Mikkonen tapasi uushelluntailaisiin kirkkoihin liittyneitä brasilialaisia Rio de Janeirossa.

Ismo Alanko: Olemme maailman onnellisimpia, kansansairautena masennus

Ismo Alanko Kaapelitehtaan pihalla.
– On paljon pyydetty esittämään eri levykokonaisuuksia. Ja toisaalta on pitkään puhuttu, että olisi kiva soittaa Ismo Alanko Säätiön alkuperäisen kokoonpanon kanssa. Sitten aloin vain miettiä, mitä levyjä haluaisin esittää ja minkä kokoonpanon kanssa haluaisin soittaa, avaa Alanko iltojen taustaa.Mårten Lampén / Yle

Suomen arvostetuimpiin muusikoin kuuluva Ismo Alanko tekee uutta musiikkia, joka kuvastaa tämän hetken yhteiskuntaa. Se lähtee ristiriidasta, missä uhkakuvien ohella pitäisi nauttia elämästä. Alanko on hämmästellyt ihmiseloa musiikkinsa kautta jo lähes 40 vuotta.

Lämpöä ja aurinkoa

Iltapäivän sää kartalla.
Yle

Sää on sunnuntaina vuodenaikaan nähden lämmin. Etelässä paistaa aurinko ja pohjoisessa tulee paikoin sadekuuroja. Lisää säästä Ylen sääsivuilla.