1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolikuu-yhtyeen laulaja Kari Pesonen on kuollut

Puolikuulla olisi ollut esiintyminen tänään pääsiäislauantaina Etelä-Savossa Sulkavalla.

Puolikuu
Kari Pesonen.

Puolikuu-yhtye kertoo Facebook-sivuillaan yhtyeen keulakuvan ja laulajan sekä lauluntekijän Kari Pesosen kuolemasta.

Facebook-sivujen mukaan Pesonen kuoli äkillisen sairauskohtauksen seurauksena. Yhtyeen oman sivuston mukaan Puolikuulla olisi ollut tänään lauantaina esiintyminen Sulkavalla ja keikkoja olisi ollut useita kevään ja kesän aikana.

Pesonen oli kuolleessaan 58-vuotias.

Kari Pesonen ehti koluta useita bändejä Just Divorced -yhtyeestä alkaen ja työskennellä vuosia studiopöydän takana tuottajana ennen kuin hänen Puolikuu-yhtyeensä teki vahvoilla konepoppivaikutteisilla melodioillaan läpimurron. Suosion nostatti Makeaa myrkkyä -albumi ja sen nimikkobiisi vuodelta 1992, kun kappale soitettiin Mainostelevision Levyraati-ohjelmassa, jota vielä tuolloin esitettiin Ylen kanavilla.

Vielä saman vuoden jouluksi kiirehditystä levystä Nyt loppuu todellisuus tuli Puolikuun myydyin, kun se ylitti silloisen platinalevyn eli 50 000 kappaleen myyntirajan. Bändin jäsenissä oli yhtäkkisen suosion aikaan jo pitkän linjan muusikoita.

– Jos me oltaisiin oltu 19-vuotiaita, olisi tapahtunut sellaisia ylilyöntejä, että myöhemmin ne olisivat kostautuneet, Pesonen punnitsi vuonna 1998 Ylen Hyvää yötä ja huomenta -ohjelmassa.

Puolikuun muita tunnettuja kappaleita ovat muun muassa Hämärään huoneeseen ja Älä herätä vielä. 80-luvulla perustettu yhtye keikkaili edelleen ahkerasti. Osan esiintymisistä Pesonen teki Clifters-yhtyeestä tunnetun Ari "Luri" Luokkalan kanssa.

Pesonen kertoo Puolikuu-yhtyeen sivuilla ryhtyneensä tekemään vuonna 2006 myös englanninkielisiä kappaleita Pospisil-nimisen Puolikuun sivuprojektin alla.

Yhtye esiintyi 1993 Suomen suosikit -ohjelmassa Ylellä. Videoklipissä Puolikuun esitys alkaa kohdasta 8 min 50 s.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Korj. 20.4. klo 22, Ylen Levyraati-ohjelmassa tiedoksi Mainostelevision Levyraati-ohjelmassa, jota vielä tuolloin esitettiin Ylen kanavilla.

Lue myös:

Suomirock ei tunnustanut rajojaan 1990-luvulla – katso Kari Pesosen 45-minuuttinen haastattelu

Lue seuraavaksi