Pohjois-Irlannin poliisi kaipaa kansalta tietoja selvittääkseen toimittajan surman

Aamulla poliisi otti kiinni 18- ja 19-vuotiaat miehet, joiden epäillään liittyvän surmaan. Kiinniotto tehtiin poliisin mukaan terrorismilakien perusteella.

Ulkomaat
Poliisi tekee rikostutkintaa eristetyllä alueella.
Poliisi teki rikostutkintaa ampumapaikalla Derryn Cregganin asuinalueella, jossa mellakat leimahtivat torstaina.Joe Boland / EPA

Pohjois-Irlannissa poliisi vetoaa yleisöön tietojen saamiseksi toimittajasurmasta. 29-vuotias toimittaja Lyra McKee ammuttiin myöhään torstaina paikallista aikaa, kun hän oli seuraamassa tasavaltalaisten mellakkaa Londonderryn kaupungissa.

Poliisia kiinnostaa etenkin paikalla olleiden ihmisten kännyköillä ottamat valokuvat ja videot.

Ampuja ei ilmeisesti tähdännyt nimenomaan toimittajaan.

– Lyra kuoli umpimähkäisesti ammuttuihin luoteihin Fanad Drivella, sanoi poliisin edustaja Jason Murphy tiedotustilaisuudessa.

Hän muistutti, että ampuminen tapahtui Cregganin asuinalueella, jossa oli tapahtuma-aikaan liikkeellä paljon ihmisiä, myös lapsia.

Silminnäkijöiden mukaan tasavaltalaiset mellakoitsijat ja poliisi ottivat yhteen, kun mies avasi tulen summittaisesti poliiseja ja poliisiautoja kohti.

McKee seisoi poliisiauton vieressä. Hän oli ennen ampumista yrittänyt kuvata mellakkaa puhelimellaan. Hän haavoittui vakavasti ja kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Murphy varoitti, että tilanne on tullut vaarallisemmaksi, vaikka laaja enemmistö pitää väkivallan käyttöä kauhistuttavana.

Tutkinnassa on tähän asti puhuttu yhdestä ampujasta. Poliisin julkaisemalla valvontakameran videolla on nähtävissä, kuinka naamioitunut ampuja laukaisee aseensa poliiseja kohti.

Rauhansopimus päätti väkivallan kierteen

Toimittajan surma tuomittiin laajalti Britanniassa ja Irlannissa. Poliittiset johtajat vetosivat ihmisiin, jotta surma ei johtaisi uusiin väkivaltaisuuksiin. Euroopan Unionin brexit-pääneuvottelija Michel Barnier sanoi, että tappaminen muistutti siitä, miten hauras rauha yhä on Pohjois-Irlannissa ja kehotti ponnistelemaan rauhansopimuksen puolesta.

Poliisi on epäillyt murhasta Uusi IRA -nimistä tasavaltalaisryhmää (NIRA). Ryhmän nimi on viittaus puolisotilaalliseen Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:han, joka lopetti aseellisen toimintansa vuonna 2005.

Pitkäperjantain rauhansopimus solmittiin 21 vuotta sitten, ja se lopetti suurimmalta osin kolme vuosikymmentä kestäneet väkivaltaisuudet katolilaisten ja protestanttien - tasavaltalaisten ja unionistien - välillä. Sopimusta edeltäneissä iskuissa ja vastaiskuissa sai vuosina 1968-1998 surmansa yli 3 500 ihmistä.

Lue myös:

Pohjois-Irlannissa poliisi pidättänyt kaksi miestä toimittajan ampumiseen liittyen

Lähteet: AFP, AP