Malissa ainakin 11 sotilasta kuollut epäillyssä jihadisti-iskussa

Epävakaisen Malin hallitus erosi muutama päivä sitten.

Malilainen sotilas on kivääri kädessä vartiossa. Kuva: Reuters

Länsi-Afrikan Malissa ainakin 11 sotilasta on kuollut epäillyssä jihadisti-iskussa, kertoo maan puolustusministeriö.

Isku tapahtui sunnuntaina varhain aamulla maan keskiosassa. Ministeriön mukaan iskussa haavoittui lisäksi useita sotilaita ja aiheutui muuta tuhoa.

Uutistoimisto AFP:n turvallisuuslähteen mukaan iskun tehneet tulivat metsästä moottoripyörillä ja kuorma-autoilla. Lähteen mukaan he muun muassa sytyttivät ajoneuvoja palamaan.

Jihadistisotilaat ovat tehneet säännöllisesti malilaisiin ja ulkomaalaisiin joukkoihin kohdistuneita iskuja.

Viime kuussa epäilty jihadisti tappoi 21 malilaista sotilasta ja lauantaina YK:n rauhanturvaaja kuoli ja useita muita haavoittui miinan räjähdyksessä.

Muutama päivä sitten Malin hallitus erosi, ja maan presidentti Ibrahim Boubacar Keita kertoi hyväksyneensä pääministeri Soumeylou Boubeye Maigan eronpyynnön.

Syynä hallituksen eroon oli kritiikki, jota hallitus on saanut viime viikkoina maan keskiosissa kiihtyneiden väkivaltaisuuksien takia. Hallitusta on syytetty kyvyttömyydestä tilanteen rauhoittamiseen.

Parlamentissa sekä hallitus- että oppositiopuolueiden edustajat olivat antaneet epäluottamuslauseen hallitukselle.

Väkivaltaisuudet eri etnisten ryhmien ja asejoukkojen välillä ovat johtaneet viime viikkoina laajoihin mielenosoituksiin. Viides huhtikuuta kymmenettuhannet ihmiset lähtivät pääkaupunki Bamakon kaduille osoittamaan mieltään.

Erityistä suuttumusta herätti maaliskuussa Ogossagoun kylässä lähellä Burkina Fason rajaa tapahtunut joukkomurha, jossa 160 ihmistä sai surmansa. Verilöylystä on syytetty dogonien etnistä ryhmää.

Mali on kärsinyt viime vuosina islamistien aiheuttamasta epävakaudesta. Ranskan johtamalla sotilasoperaatiolla ääriryhmiä saatiin ajettua pois maan aavikkoisesta pohjoisosasta.

Sittemmin ääriryhmät ovat saaneet jalansijaa myös maan tiheämmin asutuissa keskiosissa, jossa ne ovat sytyttäneet uudelleen etnisten ryhmien vanhoja konflikteja.