Hyppää sisältöön

Sri Lankan iskuissa kuollut tähän mennessä 290 ihmistä – tekijöitä oli ainakin seitsemän

Iskuista ainakin kuusi ensimmäistä olivat itsemurhapommituksia.

Poliisi partioi Kingsbury-hotellin ulkopuolella Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa pääsiäissunnuntaina. Kuva: AOP

Etelä-Aasian Sri Lankassa tehdyissä pommi-iskuissa kuolleiden määrä on noussut 290 ihmiseen, kertoo poliisi.

Pääosa uhreista oli srilankalaisia. Sri Lankan ulkoministeriön mukaan poliisi on löytänyt 27 ulkomaalaisen ruumiit.

Poliisi tutkii tietoja siitä, että tiedustelupalvelut olisivat epäonnistuneet iskuista varoittamisessa ja suunnitelmien paljastamisessa.

– Jotkut tiedusteluviranomaiset tiesivät tästä. Toiminnan aloittamisessa oli siis viiveitä, tviittasi viestintäministeri Harin Fernando.

Kansallisen integraation ministerin Mano Ganeshanin mukaan hänen ministeriönsä turvamiehet olivat saaneet varoituksen itsemurhapommittajista, joiden kohteena olisi poliitikkoja.

Kukaan ei kuitenkaan ole tunnustautunut iskujen tekijäksi, eivätkä poliitikot ole kertoneet arvioitaan iskujen tekijöistä.

Poliisi on ottanut kiinni 13 ihmistä epäiltynä teoista, mutta se ei ole kertonut heidän taustoistaan.

Sri Lankassa yöllä voimassa ollut ulkonaliikkumiskielto kumottiin maanantaina aamulla. Pian hallitus määräsi kuitenkin uuden ulkonaliikkumiskiellon iltakahdeksasta aamuneljään.

Yhdeksän räjähdyksen sarja

Sri Lankan suurimmassa kaupungissa Colombossa ja sen liepeillä tehtiin pääsiäissunnuntain aamuna lähes samanaikaiset iskut kahteen kirkkoon ja kolmeen loistohotelliin. Itäosassa Batticaloassa iskettiin niin ikään kirkkoon.

Myöhemmin päivällä Colombon lähellä tapahtui vielä kaksi iskua, joista toinen pienemmässä hotellissa ja toinen ylikulkusillan lähellä.

Lisäksi kolme poliisia kuoli, kun he olivat tekemässä kotietsintää terroristien epäiltyyn piilopaikkaan Colombon esikaupungissa ja asukkaat laukaisivat räjähteet välttääkseen pidätyksen.

Iskuista ainakin kuusi ensimmäistä olivat itsemurhapommituksia, joilla oli seitsemän tekijää. Tieto pohjautuu ruumiille tehtyihin tutkimuksiin, Sri Lankan hallituksen rikospaikkatutkija Ariyananda Welianga kertoi uutistoimisto AP:lle maanantaina. Muita iskuja tutkitaan vielä.

Maanantain vastaisena yönä poliisi löysi kotitekoisen pommin Colombon lentoasemalle johtavalta tieltä. Poliisi kertoi, että Sri Lankan ilmavoimat purki pommin onnistuneesti. Lentoasema on pidetty auki, mutta siellä on raskat turvajärjestelyt.

Lisää aiheesta: