1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puola

Juutalaista muistuttavan nuken piekseminen Puolassa järkyttää juutalaisyhteisöä: "Antisemitismiä"

Lapset olivat mukana hakkaamassa "Juudas-nukkea" osana puolalaiskylän pitkäperjantairituaalia.

Puola
"Marssiva Juudas", tshekkiläinen pääsiäisperinne.  Kylän vanhin teinipoika puetaan heinästä tehtyyn pukuun ja korkeaan hattuun joka symboloi Juudasta joka petti Jeesuksen.
Juudas-traditioita on Puolan lisäksi esimerkiksi Tshekissä, jossa "Marssiva Juudas" -rituaalissa kylän vanhin teinipoika puetaan heinästä tehtyyn pukuun ja korkeaan hattuun. Se symboloi Juudasta, joka petti Jeesuksen. Kuvituskuva.Martin Divisec / EPA

Maailman juutalaisyhteisö on esittänyt vastalauseensa puolalaiskylän rituaalia kohtaan, jossa piestiin stereotyyppistä juutalaista muistuttava nukke.

Pienellä Pruchnikin paikkakunnalla kaakkois-Puolassa toteutettiin pitkänäperjantaina 1700-luvulta peräisin oleva rituaali nimeltä "Juudaksen oikeudenkäynti". Tapahtumista raportoi paikallislehti Ekspres Jaroslawski (siirryt toiseen palveluun).

Jutussa olevista kuvista ja videoista näkyy, kuinka kyläläiset hirttävät, hakkaavat kepeillä, raahaavat ja lopuksi polttavat Juudasta esittävän nuken. Juudas on Uuden testamentin mukaan Jeesuksen kavaltava opetuslapsi.

Useissa itäisen Keski-Euroopan maissa on samankaltaisia traditioita. Pruchnikin tapauksesta tekee erityisen se, että nukella on perinteisesti juutalaisiin liitettyjen stereotyyppien piirteitä, kuten iso koukkunenä.

Juutalaisten maailmankongressi ilmaisi inhonsa ja suuttumuksensa sitä kohtaan, että stereotyyppistä juutalaista muistuttava hahmo oli osana rituaalia.

– Juutalaiset ovat syvästi järkyttyneitä keskiaikaisen antisemitismin elvyttämisestä kauhealla tavalla. Sama antisemitismi johti silloin käsittämättömään väkivaltaan ja kärsimykseen, kongressin johtaja Robert Singer sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Ekspres Jaroslawski -lehden mukaan Pruchnikissa nähdyn kaltainen perinne on säilynyt vain pienellä alueella Puolan kaakoisosassa. Lehti kysyy jutussaan, onko rituaalia järkevää jatkaa vielä nykyaikana ja mitä lapset siitä oppivat.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi