Yhdysvallat aikoo estää täysin öljyn viennin Iranista – ei jatka poikkeuslupia öljyntuojamaille

Päätös kiristää Iranin vastaisia pakotteita.

Iran
Öljyputkia ja öljysäiliöitä rannalla.
Persianlahdella sijaitsevan Khargin öljyterminaalin kautta kulkee arviolta 98 prosenttia Iranin raakaöljyn viennistä.Abedin Taherkenareh / EPA

Yhdysvallat ei enää jatka poikkeuslupia, joiden turvin Iranista on voitu tuoda öljyä. Valkoisen talon mukaan tarkoituksena on lopettaa kokonaan öljyn vienti Iranista.

Päätöksen teki Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Poikkeuslupien poistaminen kiristää entisestään Irania vastaan asetettuja pakotteita. Yhdysvaltain mukaan Iran uhkaa sen liittolaisia ja levittää epävakautta Lähi-idässä.

Yhdysvallat irtautui viime vuonna Iranin ydinsulkusopimuksesta. Samalla se palautti pakotteet, jotka kieltävät öljyn tuonnin Iranista.

Kahdeksan valtiota, muun muassa Turkki, Japani, Intia, Kiina ja Etelä-Korea, saivat kuitenkin tuolloin Yhdysvalloilta poikkeusluvan jatkaa öljyn tuontia. Poikkeuslupien oli tarkoituskin olla väliaikaisia.

Nyt näiden maiden on lopetettava öljyn tuonti Iranista Yhdysvaltain pakotteiden uhalla. Poikkeusluvat erääntyvät 2. toukokuuta.

Öljyn hinta nousi

Turkki on arvostellut päätöstä, joka ei sen mielestä edistä rauhaa. Myös Kiinan ulkoministeriö totesi, että se vastustaa Yhdysvaltain yksipuolisia pakotteita. Intia ja Japani eivät ole kommentoineet päätöstä.

Iranin vallankumouskaarti taas on uhannut sulkea Persianlahdelle johtavan Hormuzin salmen, jota pitkin kulkee valtaosa Lähi-idän öljystä. Yhdysvaltain mukaan salmen sulkemista ei voitaisi hyväksyä.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat sopineet toimista, joilla korvataan maailmanmarkkinoilta poistuva Iranin öljy.

Öljyn maailmanmarkkinahinta kallistui silti selvästi, kun tieto päätöksestä levisi. Sijoittajat epäilevät, että öljyn tarjonta supistuu päätöksen myötä.

Eurooppa pitää yhä kiinni ydinsopimuksesta

Vuonna 2015 solmittu ydinsulkusopimus hellitti aikanaan Iranin ulkomaankaupalle asetettuja pakotteita. Samalla Iran rajoitti huomattavasti ydinohjelmaansa. Sopimuksessa olivat mukana Iran, Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska, Saksa ja Euroopan unioni.

Toukokuussa 2018 presidentti Trump päätti vetäytyä sopimuksesta yksipuolisesti ja palautti samalla talouspakotteet.

Muun muassa Euroopan unioni ja sen tärkeimmät jäsenmaat pyrkivät yhä noudattamaan sopimusta ja pitämään yllä kauppaa Iranin kanssa.

Lue myös:

Trump julisti Iranin vallankumouskaartin terroristijärjestöksi

Britannia, Saksa ja Ranska esittelivät kauppamekanismin Yhdysvaltain Iran-pakotteiden välttämiseksi

Lähteet: AP, Reuters, AFP