Herätys: Uudet kansanedustajat saavat valtakirjansa, Oulussa alkaa seksirikosoikeudenkäynti, opiskelijoiden terveydenhoito uudistuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Uusien kansanedustajien ilmoittautuminen eduskuntatalolla 18. huhtikuuta.
Uusille kansanedustajille järjestetään perehdyttämisohjelma, joka pyörii ensimmäiset kuukaudet.Mauri Ratilainen / AOP

Uudet kansanedustajat saavat valtakirjansa

Valta vaihtuu tällä viikolla eduskunnassa konkreettisesti: tiistaina uudet kansanedustajat saavat valtakirjansa. Keskiviikkona pidetään ensimmäinen täysistunto, jossa valitaan väliaikaiset puhemiehet. Torstaina presidentti Sauli Niinistö avaa valtiopäivät. Perjantaina hallitustunnustelut alkavat toden teolla, mitä todennäköisimmin suurimman eduskuntapuolueen SDP:n Antti Rinteen johtamina.

Opiskelijoiden terveydenhoito uudistuu parin vuoden sisällä

Turun ammattikorkeakoulu
Turun ammattikorkeakoulun opiskelijaterveydenhuolto on vielä toistaiseksi kunnan järjestämää. Vuoden 2021 alussa ammattikorkeakoululaisetkin pääsevät YTHS:n piiriin. Paula Collin / Yle

Opiskelijat pääsevät tasavertaiseen asemaan, kun opiskeluterveydenhuolto uudistuu. Vuodesta 2021 alkaen kaikkien korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa YTHS. Nykyisellään opiskeluterveydenhuolto on kuntien vastuulla, ja sen laatu on vaihdellut eri puolilla Suomea.

Oulussa alkaa oikeudenkäynti seksuaalirikostapauksesta, josta sai alkunsa yhteiskunnallinen kuohunta

Oulun oikeustalo ja taustalla sininen taivas.
Wasim Khuzam / Yle

Alaikäiseen kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta alettiin Suomessa puhua entistä enemmän viime vuoden lopulla. Syynä olivat Oulussa paljastuneet seksuaalirikosepäilyt, joiden joukossa oli yksi poikkeuksellisen laaja epäily. Yhden tytön pitkään jatkuneesta hyväksikäytöstä epäiltiin peräti kahdeksaa miestä. Tämän tapauksen oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa tiistaina. Oikeudessa syytetään yhtä epäiltyä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Putinin ja Kim Jong-unin tapaamiselle vahvistus

Vladimir Putin ja Kim Jong-un
Vladimir Putin ja Kim Jong-unAFP

Pohjois-Korean virallinen tietotoimisto vahvistaa, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välinen huippukokous järjestetään pian. Tapaamisen tarkkaa aikaa ja paikkaa ei vielä kerrota, mutta Kremlin tiedottajan mukaan se tapahtuisi vielä huhtikuussa. Arvioiden mukaan Kim pyrkii Venäjän vierailulla löytämään tukea taloudellisten suunnitelmiensa toteuttamiseksi ja näyttämään, että hänellä on suhteita maailman johtajiin. Putin taas haluaa osoittaa, että Venäjä on merkittävä toimija Korean niemimaalla.

Arkeen palataan aurinkoisessa ja lämpimässä säässä

tiistain sääkartta
Yle

Lähipäivät ovat korkeapaineen vaikutuksesta aurinkoisia ja lämpimiä, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Lämpötila kohoaa kesäisiin lukemiin suuressa osassa maata, lännessä ja etelässä paikoin jopa 20 asteen tuntumaan. Lue lisää Ylen sääsivuilta.