Nyt valta vaihtuu konkreettisesti: Uudet kansanedustajat saavat valtakirjansa ja eduskunnan puhemies nuijansa

Tällä viikolla hallitustunnustelut kiihtyvät, eduskuntaryhmien puheenjohtajat valitaan sekä neuvotellaan valiokuntien puheenjohtajista.

eduskunta
eduskuntatalo
Vaalikauden ensimmäinen täysistunto pidetään keskiviikkona kello 12.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vaalit on käyty ja tulos vahvistettu, seuraavaksi alkaa politiikka.

Tällä viikolla valta vaihtuu eduskunnassa konkreettisesti: uudet kansanedustajat saavat valtakirjansa, ja väliaikainen eduskunnan puhemies nuijansa.

Tiistai 23.4. Vallan mandaatti siirtyy uudelle eduskunnalle

Kauden 2019–2023 kansanedustajat noutavat tiistaina oikeuskanslerin tarkastamat valtakirjat, ja niiden myötä mandaatin edustaa kansaa. Heistä otetaan virallinen kansanedustajan potretti.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat valitaan viimeistään tänään tai keskiviikkona.

Keskustan ryhmäpuheenjohtajana jatkanee Antti Kaikkonen ja perussuomalaisissa Leena Meri. Viime viikolla SDP valitsi ryhmänsä johtoon Antti Lindtmanin ja kokoomus Kalle Jokisen.

Keskiviikko 24.4. Ensimmäinen täysistunto ja puhemiehet

Vaalikauden ensimmäinen täysistunto pidetään keskiviikkona kello 12.

Eduskunnalle valitaan tilapäinen puhemies sekä varapuhemiehet. He hoitavat tehtävää, kunnes uusi hallitus on muodostettu ja hallituspuolueet tiedetään.

Ensimmäisenä puhemiehenä aloittanee suurimman eduskuntapuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Ko­koo­muk­sen eh­do­kas edus­kun­nan pu­he­mie­hek­si on Pau­la Ri­sik­ko.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puhemiehen nuija kuuluisi eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle PS:lle, mutta hän ei ole itse kiinnostunut tehtävästä. Tehtävä kuuluu yleensä hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle.

Torstai 25.4. Jumalanpalvelus ja valiokuntiin puheenjohtajat

Presidentti Sauli Niinistö avaa valtiopäivät torstaina. Avajaisjumalanpalvelus pidetään Helsingin Tuomiokirkossa, ja illalla soi avajaiskonsertti Musiikkitalossa.

Politiikan puolella neuvotteleminen jatkuu. Eduskuntaryhmät neuvottelevat, mitkä puolueet saavat minkäkin valiokunnan puheenjohtajan paikat.

Kysymys ei ole vähäpätöinen: viime vaalikaudella valiokuntien puheenjohtajiston rooli korostui muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä perustuslakivaliokunnassa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan torstaina piti myös tapahtua pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eronpyyntö. Nyt tämä vaihe on jo takana (siirryt toiseen palveluun).

Perjantai 26.4. Hallitustunnustelut alkavat todella

Eduskuntaryhmät nimeävät perjantaina virallisen hallitustunnustelijan, käytännössä suurimman puolueen johtajan Antti Rinteen.

Hallitusneuvotteluista on povattu vaikeita.

Rinne on sanonut haluavansa hallituksen kasaan jo toukokuun lopussa, ja hänen mukaansa epävirallisia hallituskeskusteluja eri puolueiden edustajien kanssa on jo käyty.

Lähiviikot osoittavat, miten tavoitteelle käy. Toinen takaraja on heinäkuussa alkava Suomen EU-puheenjohtajuuskausi.

Lue lisää:

Lue tästä askelmerkit, miten Suomi saa uuden hallituksen – Valmista toukokuun lopulla tai viimeistään juhannukseksi