Vladimir Putin ei aio onnitella Ukrainan uutta presidenttiä – ainakaan vielä

Venäjän presidentin tiedottajan mukaan on vielä liian aikaista puhua onnitteluista tai yhteistyöstä.

Ukraina
Putin astuu sisään huoneeseen valkoisten pylväiden välistä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole itse kommentoinut Ukrainan presidentinvaalien tulosta.Alexander Nemenov / POOL / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei onnittele Ukrainan vastavalittua presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä. Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan vielä ei ole aika puhua onnitteluista tai yhteistyöstä.

– Voimme arvioida vasta konkreettisia tekoja, Peskov sanoi toimittajille Mosko8vassa.

Ukrainan sunnuntaisten presidentinvaalien tulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta tulos on jo selvä. Muun muassa Saksan, Ranskan, Yhdysvaltain ja Euroopan unionin johtajat ovat jo onnitelleet Zelenskyiä.

Peskovin sanat heijastavat Ukrainan ja Venäjän hyisiä välejä. Venäjä on sekaantunut Itä-Ukrainan sotaan ja valtasi vuonna 2014 Krimin niemimaan Ukrainalta.

Toisaalta Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev totesi aiemmin vaalien tulosten selvittyä, että suhteet voisivat parantua uuden presidentin myötä.

Koomikosta presidentiksi

Suositussa televisiosarjassa presidenttiä näytellyt koomikko Volodymyr Zelenskyi sai presidentinvaalien toisella kierroksella 73 prosenttia äänistä.

Hän on arvostellut edeltäjänsä Petro Porošenkon jyrkimpiä lausuntoja Venäjästä ja haluaa jatkaa neuvotteluja Itä-Ukrainan sodan ratkaisemiseksi. Samalla hän sanoo kannattavansa tiiviitä suhteita Euroopan unioniin ja sotilasliitto Natoon.

Ylen haastatteleman Suomen ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Ryhor Nizhnikaun mukaan Venäjä yllättyi Zelenskyin menestyksestä. Venäjä voisi kuitenkin yrittää hyötyä siitä, että Ukrainaa johtaa nyt poliittisesti kokematon näyttelijä.

Korjattu kello 23.45. Ryhor Nizhnikau ei ole ukrainalainen vaan valkovenäläinen tutkija. Hän työskentelee Suomen Ulkopoliittisessa instituutissa.

Lue myös:

Analyysi: Ukraina ei muutu ennen kuin kansa lakkaa uskomasta vallan huipulta tulevaan pelastukseen

Ukrainassa presidenttiä näyttelevästä koomikosta on tulossa oikea presidentti – Miksi kansa päätyi protestiehdokkaan taakse?

"Zelenskyin politiikka on täysi arvoitus" – 6 pointtia Ukrainan presidentinvaaleista

Lähteet: AP, AFP, Reuters