Parkinsonin taudin hoidossa merkittävä edistysaskel

Kanadalaistutkijat ovat kehittäneet hoitomuodon, joka parantaa huomattavasti Parkinsonin tautia sairastavien liikkumista.

Parkinsonin tauti
Parkinson
Parkinsonin taudin aiheuttamiin liikkumisongelmiin on kehitetty uusi hoitomenetelmä.Mårten Lampén / Yle

Aiemmin kotiin sidotut kroonista Parkinsonin tautia sairastavat voivat liikkua uuden menetelmän avulla huomattavasti paremmin kuin ennen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Menetelmässä stimuloidaan sähköisesti potilaiden selkärankaa.

– Tutkimamme potilaat ovat sairastaneet Parkinsonin tautia noin 15 vuotta ja eivät ole pystyneet kävelemään kunnolla vuosiin, kertoi BBC:lle professori Mandar Jog Ontarion Western yliopistosta.

Neljänneksellä pitkäaikaispotilaista on taudin edetessä liikkumisvaikeuksia. Usein he jähmettyvät paikalleen ja kaatuvat. Liikkumisvaikeuksille ei tähän asti ole ollut hoitomenetelmää.

– Täytyy sanoa että menetelmän toimivuus on ylittänyt meidän tutkijoiden villeimmätkin unelmat, Jog sanoo.

Normaalissa kävelyssä aivot lähettävät jaloille signaalin, että liiku. Sitten signaali palaa takaisin aivoihin, että liike on suoritettu. Sitten aivot lähettävät uuden signaalin, että ota toinen askel.

– Parkinsonin tauti vähentää signaalien paluuta aivoihin, ja tämä loopin katkeaminen aiheuttaa potilaan jähmettymisen paikoilleen, professori Jog sanoo.

Tutkimusryhmän kehittämä menetelmä lisää ja voimistaa signaalien paluuta aivoihin ja potilaiden kävelykyky palautuu merkittävästi.

Menetelmä on osoittautunut pitkäkestoiseksi, ja vaikutus jatkuu jopa, jos signaalin antava implantti poistetaan.

Aiemmin on luultu, että Parkinsonin tauti toimii päinvastoin ja heikentää aivojen lähettämiä signaaleja jalkoihin päin.

- Tämä kuntoutus menetelmä on siis täysin erilainen kuin aiemmat menetelmät, Jog sanoo.