Elintasosairaudet yhä useamman kotieläimen riesana – ylipaino altistaa kotieläimen diabetekselle ja rasittaa sydäntä

Ylimääräisten makupalojen ja herkkujen lisäksi monia kotieläimiä vaivaa liikunnan puute.

Oulu
Eläinlääkäri Jaakko Väyrynen kuuntelee koiran sydänääniä Oulun kaupungin eläinklinikalla.
Oulun kaupungin eläinlääkäri Jaakko Väyrynen kertoo, että yltäkylläisyys ja hyvää tarkoittava huolenpito johtaa usein siihen, että lemmikille kertyy ylimääräisiä kiloja.Risto Degerman / Yle

Ylipaino ja elintasosairaudet kiusaavat myös kotieläimiä. Esimerkiksi eläinlääkärillä käyvistä koirista jopa puolet on ylipainoisia.

Oulun kaupungin eläinlääkäri Jaakko Väyrynen kertoo, että yltäkylläisyys ja hyvää tarkoittava huolenpito johtaa usein siihen, että lemmikille kertyy ylimääräisiä kiloja.

Ylimääräisten makupalojen ja herkkujen lisäksi monia kotieläimiä vaivaa liikunnan puute. Väyrynen kertoo, että kerrostaloasunnoissa ja kaupungin keskustoissa asuvat lemmikit ovat yleensä pulskempia kuin lemmikit, joilla on paljon tilaa temmeltää ja liikkua.

Ylipainoinen kotieläin kärsii samoista ongelmista kuin ylipainoinen ja vähän liikkuva ihminenkin. Ylipaino altistaa diabetekselle, nivelvaivoille, virtsatievaivoille ja rasittaa myös sydäntä.

Lue koko juttu: Viettääkö lemmikkisi liian makoisaa elämää? Liikalihavuus ja diabetes uhkaavat niin kissoja, koiria kuin hevosiakin

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)