1. yle.fi
  2. Uutiset

Onnistuuko YK parantamaan sodissa raiskattujen naisten asemaa – Yhdysvallat vastustaa

Yhdysvallat vastustaa päätöslauselmaesityksen muotoiluja, joiden se katsoo mahdollistavan aborttien tarjoamisen.

seksuaalirikokset
Heiko Maas
Heiko MaasClemens Bilan / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään tiistaina kokoukseen, jossa sen on määrä käsitellä seksuaalisen väkivallan käyttöä konfliktitilanteissa. Raiskauksien käyttöä aseena pidetään jo nyt kansainvälisessä lainsäädännössä sotarikoksena ja turvallisuusneuvosto on antanut asiasta ensimmäisen päätöslauselman vuonna 2000.

Kokousta johtaa Saksan ulkoministeri Heiko Maas. Raiskausten rangaistavuutta ja uhrien tukemista edistävän päätöslauselmaesityksen on myös muotoillut Saksa. Sodissa käytettävää seksuaalista väkivaltaa vastaan on kampanjoinut näyttävästi yhdysvaltalainen näyttelijätär Angelina Jolie, kertoo Der Spiegel -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kokoukseen osallistuvat myös Nobelin rauhanpalkinnon voittaneet kongolainen naisten terveysasioihin perehtynyt lääkäri Denis Mukwege sekä Isis-terroristijärjestön seksiorjaksi kaappaama Nadia Murad.

Nadia Murad
Nadia MuradEPA

Saksan alkuperäisen ehdotuksen mukaan turvallisuusneuvoston alaisuuteen perustettaisiin valvontaelin tutkimaan ja raportoimaan väkivaltatapauksia.

Suurvallat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina ovat vastustaneet elimen perustamista, ja esitys onkin poistettu myöhemmistä päätöslauselmaehdotuksen versioista.

Vesitettykään esitys ei kelpaa Yhdysvalloille. Maa uhkaa käyttää veto-oikeuttaan, sillä esityksessä mainitaan, että seksuaalisen väkivallan kohteiksi joutuneilla naisilla olisi oikeus käyttää apunaan perhesuunnitteluklinikoita, kertoo sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan Yhdysvallat on vastustanut kaikkia mainintoja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen, koska Yhdysvaltain mielestä näiden mainitseminen viittaa aborttien tekemiseen. Lisäksi maa on lehden mukaan vastustanut sanaa "sukupuoli", koska sen katsotaan olevan verhottu viittaus transsukupuolisten oikeuksiin.

Suuret EU-maat, kuten Ranska, Saksa ja Britannia ovat puolustaneet päätöslauselman mainintoja naisten terveysklinikoista ja perhesuunnittelusta.

Kiista saattaa kuitenkin estää koko päätöslauselman.

– Emme vielä voi tietää, onko meillä huomenna päätöslauselmaa, koska USA uhkaa käyttää vetoa, sanoi YK:n seksuaalisen väkivallan erikoisraportoija Pramila Patten eilen maanantaina The Guardianille.

Täsmennetty klo 14.20: raiskaukset ovat jo nyt määritelty sotarikokseksi, mutta uudella päätöslauselmalla halutaan edistää uhrien asemaa ja rikosten tutkintaa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi