Suuri osa lemmikeistä on ylipainoisia – ympäristö ja elintavat vaikuttavat myös koirien terveyteen

Korkea elintaso näkyy myös lemmikeissä ylipainona ja elintasosairauksina.

Kajaani
Eläinlääkäri Jaakko Väyrynen tutkii koiran vatsaa.
Eläinlääkärin vastanotolla näkee useimmiten jo päältäpäin, millaisissa oloissa lemmikki elää, kertoo eläinlääkäri Jaakko Väyrynen.Risto Degerman / Yle

Ylipaino ja erilaiset elintasosairaudet kiusaavat myös kotieläimiä. Ylipaino aiheuttaa eläimille muun muassa diabetestä sekä sydän- ja liikuntaelinsairauksia.

Koirien ja kissojen ylipaino-ongelmat ovat eläinlääkäreille tuttu ilmiö. Eläinlääkäri Jaakko Väyrynen arvioi, että aikuisista vastaanotolla käyvistä koirista kolmannes tai peräti puolet kärsii ylipainosta.

Liiallisen ruokinnan lisäksi monia kotieläimiä vaivaa liikunnan puute. Agilityharrastus on yksi mahdollisuus pitää sekä koiraa että omistajaa kunnossa.

– Tämä on aika fyysinen suoritus. Jos tätä käy kerran viikossa tekemässä, niin pitää muina päivinä käydä lenkillä, ettei paikat hajoa koiralla tai omistajalla, kertoo Kainuun seurakoira- ja terrierikerhon agilitykouluttaja Elina Immonen.

Kotieläinten käyttötarkoitus ja asuinpaikka näkyvät eläinten kunnossa. Väyrynen kertoo, että kerrostaloasunnoissa ja kaupungin keskustoissa asuvat lemmikit ovat yleensä pulskempia kuin lemmikit, joilla on paljon tilaa liikkua.