1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulumenestyksellä huomiota saanut Hasan Khademi sai sittenkin turvapaikan Suomesta: "Nyt voin keskittyä rauhassa ylioppilaskirjoituksiin"

Maahanmuuttovirasto teki uuden päätöksen.

turvapaikanhaku
Hasan Khademi
Hasan Khademin haave on ollut päästä ylioppilaaksi Suomessa. Marko Melto / Yle

Tampereella lukiota käyvä Hasan Khademi on saanut turvapaikan Suomesta pakolaisaseman perusteella. Turvapaikka myönnetään aina ensin vain neljäksi vuodeksi. Sen jälkeen pitää hakea jatkolupaa.

Maahanmuuttovirasto myönsi Khademille oleskelulupakortin huhtikuussa. Yle on nähnyt henkilökortin, joka vahvistaa asian.

Hasan Khademi tuli Suomeen elokuussa 2015 turvapaikkahakija-aallon mukana. Hän on saanut julkisuutta, koska oppi suomen kielen nopeasti ja käy parhaillaan Tampereella toista vuotta Kalevan lukiota. Tämä on harvinaista turvapaikanhakijoille.

Khademista on tehty dokumentti myös Yle Perjantaille.

Perjantai-dokkari Miksi en kelpaa Suomelle

Khademi iloitsee turvapaikasta.

– Päätös oli rauhoittava, nyt voin lukea ylioppilaskirjoituksiin rauhassa, muuten se ei olisi onnistunut, Khademi sanoo.

Khademi aikoo kirjoittaa syksyllä ylioppilaskirjoituksissa osan aineista, mutta ei ole päättänyt vielä, mitkä aineet.

Khademi suoritti peruskoulun puolessa vuodessa, vaikka maahanmuuttajien aikuisperuskoulu kestää tavallisesti kaksi vuotta. Sen jälkeen Hasan haki ja pääsi lukioon Tampereelle.

Tamperelaisen Kalevan lukion opettajat ovat hämmästelleet nuoren miehen kykyä omaksua jopa abstrakteja käsitteitä uudella, vieraalla kielellä. Kalevan lukion todistuksessa esimerkiksi matematiikka on yhdeksän, elämänkatsomustieto kymppi.

Kotimaassaan Khademi kävi koulua vain muutaman vuoden.

"Ajatukseni ovat länsimaiset"

Viime lokakuussa silloin 20-vuotias Khademi sai hallinto-oikeudelta kielteisen päätöksen turvapaikasta. Hallinto-oikeus huomautti samalla kuitenkin, ettei Maahanmuuttovirasto Migri selvittänyt sisäisen paon mahdollisuutta Afganistanissa ja se pitää tehdä ennen käännytystä.

Hasan Khademilla ei ole sukulaisia Afganistanissa, hänen isänsä on kuollut ja muu perhe asuu Iranissa.

Maahanmuuttovirasto kuuli Khademia keväällä uudestaan. Turvallisuustilanne Afganistanissa on Khademin mukaan heikentynyt.

Lisäksi päätökseen vaikutti Khademin mukaan hänen identiteettinsä muutos Suomessa.

– Ajatukseni ovat niin länsimaiset, etteivät ne sopisi kotimaahan. Näillä ajatuksilla ei pärjää Afganistanissa, vaan todennäköisesti joutuisin vankilaan tai minua kidutettaisiin, Khademi kertoo suomeksi Ylelle tiistaina.

Vuosien taistelu

Khademin taistelu turvapaikasta on kestänyt vuosia.

Joulukuussa 2016 Maahanmuuttovirasto ilmoitti, ettei Hasan Khademi saa turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomesta, vaan hänet käännytetään Afganistanin Kabuliin.

Hasan Khademi
Hasan Khademi käy suomalaista lukiota Tampereella. Marko Melto / Yle

Afganistanin turvallisuudesta on käyty Suomessa paljon keskustelua.

Maahanmuuttovirasto keskeytti viime syksynä hetkeksi päätösten tekemisen afganistanilaisten jättämiin turvapaikkahakemuksiin. Päätöksen taustalla oli YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n uusi Afganistania koskeva arvio.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Afganistan on liian vaarallinen maa, jotta sinne voitaisiin lähettää ketään.

Hasan on ollut Suomessa töissä pikaravintolassa ja päiväkodissa. Turvapaikan saaminen mahdollistaa Suomen kansalaisuuden hakemisen silloin kun asunut vähintään viisi vuotta Suomessa ja täyttää muut kriteerit.

– Aion hakea sitä todennäköisesti ja pyrkiä ylioppilaskirjoituksien jälkeen korkeakouluihin. Katsotaan, mitä sitten tulee eteen.

Lue lisää:

Hasan Khademi käy suomalaista lukiota ja saa jopa kymppejä todistukseen – pian selviää, uhkaako häntä ja lukuisia muita käännytys Afganistaniin

Käännytys Afganistaniin uhkaa Hasanin haaveita – Miksi kielen oppinut, lukiota käyvä, töitä tekevä nuori ei saa jäädä Suomeen?

Tampereella lukiota käyvä Hasan Khademi ei saa hallinto-oikeuden mukaan turvapaikkaa Suomesta

Lue seuraavaksi