Hyppää sisältöön

Oulun laajasta seksuaalirikostapauksesta epäilty istui huppu päässään oikeudessa

Oulun laaja seksuaalirikostapaus alkaa nyt purkautua juttu kerrallaan oikeudessa.

Afganistanilaistaustaista miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Oulussa viime vuoden lopussa julki tulleista seksuaalirikostapauksista epäilty istui Oulun käräjäoikeuden istunnossa huppu päässään. Afganistanista turvanpaikanhakijana tulleelle 21-vuotiaalle epäillylle on järjestetty tulkki. Paikalla olleen Ylen toimittajan mukaan istunnon alkua oli seuraamassa kymmenkunta median edustajaa.

Epäilty on yksi kahdeksasta ulkomaalaistaustaisesta miehestä, joiden epäillään muun muassa käyttäneen törkeästi hyväksi alaikäistä tyttöä kuukausien ajan.

Rikoskokonaisuuteen kuuluu kahdeksan juttua, joissa kussakin on eri epäilty ja sama asianomistaja. Kukin juttu käsitellään erikseen.

Tänään alkaneessa istunnossa käsitellään juttua, jossa yhtä miestä vastaan on nostettu syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Istunto on salainen tapauksen arkaluonteisuuden vuoksi.

Seitsemän muun epäillyn osalta tapaukset etenevät oikeuteen myöhemmin, luultavasti pääosin kevään ja kesän aikana. Kolmen epäillyn osalta esitutkinta on valmis, ja neljän epäillyn osalta esitutkinta valmistunee toukokuun loppuun mennessä ja viimeisen epäillyn tekijän kesäkuun alkuun mennessä.

Epäilty istui Oulun käräjäoikeuden istunnossa huppu päässään. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Juttu kerrallaan käräjille siirtyvä seksuaalirikostapaus alkoi paljastua poliisille loppukesästä 2018.

Kahdeksan miehen epäillään törkeästi hyväksikäyttäneen alle 15-vuotiasta lasta.

Viittä heistä epäillään myös törkeästä raiskauksesta. Kolmea epäillään tytön pahoinpitelystä ja neljää seksuaalipalveluiden ostamisesta nuorelta henkilöltä. Lisäksi yhtä epäillään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Hyväksikäyttöä oli epäilyn mukaan kestänyt miltei viisi kuukautta yksityisasunnossa, kesäkuun alusta lokakuun loppuun.

Myös epäillyn pahoinpitelyn tekoajaksi on merkitty sama kuin muissa rikoksissa, lähes viisi kuukautta. Kyse on fyysisestä pahoinpitelystä.

Mikä tekee tapauksesta erikoisen?

Ylen tammikuussa julkaisemassa jutussa poliisit eri puolilta Suomea pitivät nyt oikeudessa alkavaa kahdeksan epäillyn tapausta sikäli poikkeavana, että saman uhrin törkeästä hyväksikäytöstä ja raiskauksesta epäillään näin useita toisensa tuntevia miehiä.

Sinänsä lapseen kohdistuvat, törkeätkään seksuaalirikokset eivät ole harvinaisia. Viime vuoden joulukuussa poliisilaitoksilla eri puolilla maata oli meneillään yhteensä tuhat lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikostutkintaa.

Poliisin tiedotuslinja ylipäätään on herättänyt runsaasti keskustelua ensimmäisen julkitulon jälkeen. Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoi aikaisemmin Ylelle, että he tiedottivat tapauksista julkisuuteen heti, kun se oli mahdollista.

– Nähtiin, että tässä näyttää olevan jonkinnäköinen ilmiö käsillä. Päätettiin, että tästä ilmiöstä kerrotaan ja varoitetaan.

Suomen muissa poliisilaitoksissa tunnistetaan myös Kiiskisen mainitseman ilmiön piirteet. Poliisilaitosten mukaan harvinaista sen sijaan on se, että Oulun laajassa kokonaisuudessa saman uhrin törkeästä hyväksikäytöstä ja raiskauksesta epäillään useita toisensa tuntevia miehiä.

Rikoskokonaisuuteen kuuluu kahdeksan juttua, joissa kussakin on eri epäilty ja sama asianomistaja. Kukin juttu käsitellään erikseen. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Sitä, miten epäillyt ovat tunteneet toisensa, ei poliisi ole kertonut. Ylen tietojen mukaan ainakin kolme epäiltyä miestä on asunut samassa vastaanottokeskuksessa.

Syyttäjä Pia Mäenpään mukaan kaikki syytetyt eivät ole tunteneet toisiaan.

Hänen mukaansa jutussa on kyse on varsin tavanomaisesta netissä tutustumisesta.

– Lähtötiedoiltaan tämä on ihan tyypillinen, jos puhutaan netissä tapahtuvasta tutustumisesta. Netissä haetaan kaveria. Ei tässä siinä suhteessa mitään poikkeavaa ole.

Syyttäjä Mäenpään mukaan jutussa tullaan näillä näkymin antamaan kahdeksan eri ratkaisua.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan tuomita vuodesta kymmeneen vuoteen vankeutta. Törkeässä raiskauksessa minimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta ja maksimi kymmenen.

Lue lisää:

.
.