Osa klamydiatartunnoista on jäänyt huomaamatta testeissä – potilaita voidaan kutsua uusintatesteihin

Sukupuolitauti klamydian laboratoriotesteissä ei ole välttämättä näkynyt tartuntaa ensimmäisellä testauskerralla.

sukupuolitaudit
Sukupuolitautitesti.
Arkistokuva.AOP

Suomessa on todettu kevään aikana noin 100 klamydiatartuntaa, joissa tartunta on jäänyt toteamatta seulontatesteissä.

Näytteet ovat olleet negatiivisia, kun näyte on otettu tavallisesti käytetyllä, ensisijaisella seulontatestillä. Toisella testillä klamydiatartunta on kuitenkin todettu.

Tapauksia on löydetty Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien laboratorioissa sekä yksityislaboratorioissa (SYNLAB ja Yhtyneet Medix Laboratoriot), kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote. Määrä on jäänyt pieneksi, korostaa sairaanhoitopiiri. Määrä on tiedotteen mukaan alle 0,5 prosenttia kaikista testatuista näytteistä.

Varmistus uudella testillä

Laboratoriot ovat siirtyneet käyttämään nyt varmistustestejä luotettavan klamydiatestauksen turvaamiseksi.

Laboratorioissa käydään nyt myös läpi vanhoja tuloksia ja harkinnan mukaan potilaita voidaan kutsua uuteen testaukseen. Laboratoriot tiedottavat itsenäisesti mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorion vastuualuejohtaja, ylilääkäri Antti Hakanen ei osaa arvioida, kuinka pitkään ongelma on jatkunut.

– Tämä ei kuitenkaan kosketa kaikkia, eikä nyt tarvitse sydän syrjällään odottaa kutsua uusintatesteihin. Laboratorioissa tutkitaan näytteet uudelleen ja harkitaan niiden tulosten perusteella, kuka kutsutaan uusintatestiin. Arvioisin, että tämä koskee korkeintaan joitakin satoja ihmisiä.

Ongelman testeissä löysi työntekijä

Ilmiö havaittiin ensimmäisenä Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Ylilääkäri Antti Hakanen kertoo, että löydön teki laboratorion työntekijä.

– Sattumalla oli varmasti osansa asiassa, mutta laboratorion tutkija huomasi poikkeaman testeissä helmikuussa. Sen jälkeen asiasta tiedotettiin heti muita tahoja.

Ongelmaa selvitetään nyt yhteistyössä muiden testiä käyttävien laboratorioiden, Helsingin yliopiston ja testin valmistajan kanssa.

Syynä muuttunut kanta?

Sairaanhoitopiirin mukaan vielä ei kuitenkaan tiedetä, miksi pieni osa klamydiatartunnoista jää ensisijaistestissä toteamatta.

Tiedotteen mukaan erityisesti näytteenottotekniikka ja näytteen tyyppi vaikuttavat klamydiatestin luotettavuuteen.

– Meillä ei ole vielä varmuutta syystä, mutta pidän todennäköisenä, että kanta on muuttunut, eikä kyseinen kone löydä tätä uutta bakteerikantaa. Toisen valmistajan kone puolestaan löytää sen, Antti Hakanen arvioi.

Viime vuonna Suomessa tehtiin noin 280 000 klamydiatestiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 15 000 klamydiatapausta. Suurin osa klamydiatartunnoista on oireettomia tai vähäoireisia.

Klamydia tarttuu sukupuoliteitse. Sitä voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa.