Mitä sanoisit, jos lapsesi tulisi kertomaan seksuaalisesta ahdistelusta? Tässä jutussa voit kokeilla – saat myös palautetta sanavalinnoistasi

Ylen chattibotti haastaa sinut puhumaan asiasta, josta puhuminen ei ole koskaan helppoa. Saat myös palautetta valinnoistasi.

Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tausta: Iso osa rikoksista jää ilmoittamatta

Netissä tapahtuvat tai alkunsa saavat lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat nousseet tänä vuonna puheenaiheeksi Suomessa. Suurin syy siihen on Oulussa paljastunut grooming-vyyhti, jonka oikeuskäsittely alkoi juuri.

Grooming tarkoittaa internetissä alkavaa nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen valmistelua. Ilmiö ei ole uusi, mutta sosiaalisen median sovellusten lisääntyessä myös mahdollisuudet lasten ja nuorten houkutteluun ovat lisääntyneet. Lasten houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin lisättiin Suomen rikoslakiin kesällä 2011.

Tämä Ylen juttu avaa käräjätuomion kautta, miten lapsen metsästäjä toimii verkossa. Sosiaalisen median sovellusten lisäksi pedofiilit hyödyntävät lasten suosimia pelejä, kuten Fortnitea ja Minecraftia.

Tämän jutun käsikirjoittamiseen osallistuivat tamperelaisen Sammon keskuslukion viestintälinjan uutisluokkalaiset Julia Silva, Liisa Matveychuk, Paul Pellas, Siiri Piirainen ja Mark Lyukhatan. Jutun taustamateriaalina on käytetty myös nuorten todellisia kertomuksia ahdistelusta, mutta "chattibotin tarina" on kuvitteellinen.

Asiantuntijoina jutussa toimivat psykologi Hanna-Mari Lahtinen Itä-Suomen yliopistosta ja asiantuntijat Nina Vaaranen-Valkonen ja Hanna-Leena Laitinen Pelastakaa lapsista.