Hyppää sisältöön

Minne muovijäte päätyy, kun Kiina ei enää ota sitä vastaan? Ympäristöjärjestöjen raportti: Kaakkois-Aasiaan ja kaatopaikoille

Kiinalaiset kierrätysfirmat lähtivät joukolla Malesiaan, kunnes sekin kiristi ympäristösääntelyään.

Kierrätysmuovia säkeissä varastossa Ayutthayassa Thaimaassa. Kuva: Narong Sangnak / EPA

Maailman muovinkierrätys mullistui, kun Kiina lopetti lähes kaiken ulkomaisen muovijätteen tuonnin viime vuoden alussa.

Kaakkois-Aasian maissa Kiinan päätöksen vaikutukset näkyivät nopeasti. Malesialaiseen Jenjaromin kaupunkiin putkahti pian kymmeniä muovijätettä käsitteleviä tehtaita. Jenjaromissa asuva Pua Lay Peng kertoo uutistoimisto AFP:lle, että haiseva savu herätti ihmisiä öisin.

– En voinut nukkua, en voinut levätä, tunsin itseni aina uupuneeksi, hän kuvaa AFP:lle.

Pua ja muut asukkaat ryhtyivät selvittämään asiaa. Vuoden 2018 puoliväliin mennessä he olivat paikallistaneet noin 40 tehdasta, jotka vaikuttivat käsittelevän muovijätettä. Moni näytti toimivan salassa ja ilman lupia.

Ensimmäisillä valituksilla ei ollut vaikutusta, mutta lopulta viranomaiset ryhtyivät sulkemaan Jenjaromin luvatta toimivia tehtaita. Muovijätteen tuontiluvat koko Malesiassa jäädytettiin joksikin aikaa.

Malesia, Thaimaa ja Vietnam suitsivat jo muovin tuontia

Malesiassa on suuri kiinaa puhuva vähemmistö, joten kiinalaisten kierrätysyritysten on ollut luontevaa siirtää toimintaansa sinne. Virallisten tilastojen mukaan muovijätteen tuonti Malesiaan kolminkertaistui vuodesta 2016 vuoteen 2018, kertoo AFP.

Malesian ohella etenkin Thaimaa ja Vietnam olivat vuoden 2018 alussa maailman suurimpia muovijätteen vastaanottajamaita, selviää Greenpeacen ja ympäristöjärjestö GAIA:n tiistaina julkaisemasta raportista (siirryt toiseen palveluun).

Kaakkois-Aasiassa jätteen tuonnin nopea kasvu on johtanut saastehaittoihin, ympäristötuhoihin ja mielenosoituksiin. Malesia, Thaimaa ja Vietnam rajoittivat jätteen vastaanottamista vuoden 2018 kesällä.

Loppuvuonna 2018 muovivirta on suuntautunut enenevässä määrin muun muassa Indonesiaan ja Turkkiin, joissa ympäristösääntely on lepsumpaa, raportissa kerrotaan.

– Kun yksi maa rupeaa sääntelemään muovijätteen tuontia, se virtaa eteenpäin seuraavaan paikkaan, jossa rajoituksia ei ole, sanoo Greenpeacen kampanjoija Kate Lin uutistoimisto Reutersille.

Jätteiden lajittelua kaatopaikalla Marelanissa Indonesiassa. Kuva: Dedi Sahputra / EPA

Suurimpia viejiä USA, Japani, Saksa ja Britannia

Greenpeacen ja GAIA:n raportin mukaan suurimpia muovijätteen viejämaita ovat Yhdysvallat, Japani, Saksa ja Britannia. Raportissa käytetyt vienti- ja tuontitiedot ovat peräisin YK:n Comtrade-tietokannasta sekä eri maiden kansallisista tilastoista.

Muovijätteen vienti on kuitenkin kokonaisuutena vähentynyt sen jälkeen, kun Kiina lopetti ulkomaisten jätteiden ostamisen. Raportissa arvioidaan, että monin paikoin muovia on jouduttu viemään kaatopaikoille tai polttamaan.

Kiinan päätöksellä on ollut myös myönteisiä seurauksia, kun jätteen viejämaat ovat kehittäneet omia kierrätysjärjestelmiään.

Esimerkiksi Australian eteläosasta Adelaiden seudulta vietiin ennen lähes kaikki kierrätysjäte Kiinaan, mutta nyt paikalliset yritykset käsittelevät 80 prosenttia siitä, kertoo AFP. Suurin osa lopuista jätteistä viedään Intiaan.

Voit keskustella aiheesta kello 18 saakka Yle Tunnuksella.

Lue myös: