Sukulainen valitti Vierumäen joukkohautojen vainajien siirtämisestä – hallinto-oikeus jättää tutkimatta

Aluehallintovirasto antoi aiemmin luvan sisällissodan aikana Heinolassa haudatuille vainajille. Luvasta tehty valitus ei johda toimenpiteisiin.

Kuva: Petri Niemi / Yle

Hallinto-oikeus ei kumoa Vierumäen joukkohaudan vainajien siirtämislupaa. Heinolan Vierumäelle on haudattu ihmisiä sisällissodan aikaan. Aluehallintovirasto myönsi Versowoodille ja Heinolan kaupungille luvan siirtää vainajat pois tehdasalueelta.

Avin päätöksestä valitti hallinto-oikeuteen henkilö, joka epäilee, että hänen isoäitinsä isän veli on haudattu kyseiselle alueelle. Hallinto-oikeus on päättänyt, ettei se tutki valitusta.

Perusteena on muun muassa se, ettei valittaja kuulu vainajan lähimpiin perillisiin. Sen vuoksi hänellä ei katsota olevan asiassa valitusoikeutta. Lisäksi asiassa ei ole esitetty selvitystä valittajan sukulaisten osallistumisesta taisteluihin Vierumäellä.

Siirtotöitä ei ole voitu aloittaa, sillä siirtolupa ei ole ollut lainvoimainen valituksen vuoksi.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että joukkohaudoissa uskotaan olevan oletettua vähemmän vainajia. (siirryt toiseen palveluun)Vainajien lukumäärästä on esitetty sekä virallisissa asiakirjoissa että sisällissodan aikaisessa lehdistössä hyvin erilaisia lukuja.

Tutkiminen jatkunee kesällä

Heinolan kaupungin teknisen toimen johtajan Harri Kuivalaisen mukaan siirtoluvan tuleminen lainvoimaiseksi ainakin mahdollistaa lisätutkimusten toteuttamisen tulevana kesänä. Selvitettävänä on, kuinka paljon vainajia teollisuusalueella on, sillä tarkkaa lukemaa ei ole eri lähteistä saatu.

Aluetta on tutkittu jo aiemmin siinä määrin, että tiedossa on, missä maakerrokset eivät ole ennallaan eli missä maata on ylipäätään kaivettu.

Tarkempaa tietoa siitä, mitä maa kätkee sisälleen, saataisiin tihennetyllä ja tarkennetulla maatutkaluotauksella tai yksinkertaisesti kaivamalla koelinjoja. Esitutkimukset olisi tehtävä sulan maan aikana, mutta toteutus vaatii Kuivalaisen mukaan vielä yhteistyötä ja valmisteluja.

Yksi epävarma tekijä on rahoitus. Hankkeen tulevia kustannuksia on mahdoton arvioida vielä nyt, kun vainajien määräkään ei ole tiedossa. Heinolan teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen on silti vielä luottavainen ratkaisujen löytymiseen.

– Uskon, että tämä polku tässä koko ajan selventyy ja avautuu yhteistyössä toimijoiden kanssa, hän toteaa.