Sri Lanka suree terrori-iskujen uhreja – yli 300 kuolonuhrin joukossa oli kymmeniä lapsia

Poliisi on pidättänyt noin 40 epäiltyä iskusarjasta, josta epäillään kahta islamistijärjestöä.

Sri Lanka
Hautajaisvieraat seuraavat, kun arkkuja lasketaan hautaan.
Pommi-iskujen uhreja haudattiin tiistaina muun muassa Don David Katuwapitiyan hautausmaalla pääkaupungissa Colombossa.M. A. Pushpa Kumara / EPA-EFE

Sri Lankassa on haudattu tänään tiistaina ensimmäiset sunnuntain terrori-iskuissa kuolleet. Pommi-iskujen sarja tappoi ainakin 321 ihmistä ja haavoitti yli 500:aa.

Kuolleista ainakin 45 oli lapsia, kertoo YK:n lastejärjestö Unicef. Uhrien määrä voi vielä nousta, sillä osa haavoittuneista taistelee elämästään.

Ulkomaalaisia kuolonuhreista oli tämänhetkisen tiedon mukaan 38. Uhreja oli ainakin Tanskasta, Britanniasta, Intiasta, Yhdysvalloista, Sveitsistä, Espanjasta, Australiasta, Kiinasta, Hollannista, Japanista ja Portugalista.

Koko maassa vietetään tiistaina surupäivää. Liput ovat puolitangossa ja muistojumalanpalveluksia pidetään kirkoissa eri puolilla Sri Lankaa. Aamulla pidettiin kolmen minuutin hiljainen hetki.

Kymmeniä pidätetty

Itsemurhaiskijät räjäyttivät sunnuntaina pommit kolmessa kirkossa ja kolmessa loistohotellissa pääkaupungissa Colombossa, Negombossa ja Batticaloassa. Uutistoimisto AFP:n poliisilähteen mukaan isku aiottiin tehdä myös neljänteen hotelliin, mutta se epäonnistui.

Poliisi on vahvistanut, että tekijät olivat Sri Lankan kansalaisia. Tekijöiksi epäillän kahta paikallista islamistijärjestöä. Poliisi on pidättänyt noin 40 epäiltyä. Kaksi itsemurhaiskijöistä oli vauraan colombolaisen maustekauppiaan poikia, AFP:n poliisilähde sanoo.

Viranomaiset epäilevät, että iskut saattoivat olla kosto viime kuussa moskeijaan Uudessa-Seelannissa tehdystä iskusta.

Sri Lankaan on julistettu iskujen takia poikkeustila.

Sri Lankan väestöstä 6,2 prosenttia on kristittyjä ja 7,6 prosenttia muslimeja. Buddhalaisia on 69,1 prosenttia ja hinduja 7,1 prosenttia, kertoo Suomen YK-liiton ylläpitämä Globalis-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Sri Lankan ministeri: Pommi-iskut saattoivat olla vastaus Christchurchin terroriteolle – Isis väittää olevansa Sri Lankan iskujen takana