Luonnonvarakeskus pannoitti keväällä 12 sutta itäisessä Suomessa

Pannoitettujen susien liikkeitä voi seurata elokuusta helmikuun loppuun Riistahavainnot.fi-palvelussa.

susi
Nukutusnuoli Seppo Ronkaisen käsissä
Susien pannoitusta vuodelta 2013. Nukutusnuoli Luonnonvarakeskuksen Seppo Ronkaisen käsissä.Pertti Huotari / Yle

Luonnonvarakeskus on pannoittanut keväällä 12 sutta itäisellä kannanhoitoalueella. Susista kolme pannoitettiin Pohjois-Savossa, kuusi Pohjois-Karjalassa ja kolme Kainuussa.

Lisäksi GPS-pannoilla merkittiin kuusi sutta lähtisellä kannanhoitoalueella: neljä Pohjois-Pohjanmaalla ja kaksi Pohjois-Hämeessä. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla sen sijaan ei päästy pannoittamaan susia keväällä., koska yksikään alueen metsästysseura ei ollut kiinnostunut susien pannoittamisesta.

Pannoitetuista susista neljä oli pentuja ja 14 aikuisia. Lukuun sisältyy myös seitsemän pannanvaihtoa, jotka tehtiin itäisellä kannanhoitoalueella.

Susien pannoitukset ovat päättyneet tältä keväältä. Asennettu panta toimii noin vuoden.

Tietoja käytetään suden kanta-arvion laadintaan

Pantasusien liikkeitä voi seurata elokuusta helmikuun loppuun Riistahavainnot.fi-palvelussa (siirryt toiseen palveluun). Maaliskuusta elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi.

Pannoilla merkittyjen susien avulla saadaan tietoa laumojen reviirien rajoista, nuorten susien vaelluksista, susien syntyvyydestä ja kuolleisuudesta, elinympäristön käytöstä ja vierailuista pihapiireissä. Luke käyttää tietoja tutkimuksessa ja suden kanta-arvion laadinnassa.

Susia on aiemmin merkitty pääosin Itä-Suomessa. Tilanne on kuitenkin nyt muuttunut, sillä ennusteen mukaan suurin osa uusien susiparien reviireistä muodostuu Länsi-Suomeen. Länsi-Suomen pannoitusten tavoitteena on saada tietoa susien liikkumisesta alueella.