Kansanedustajat aloittivat työnsä tänään valtakirjojen tarkastamisella – "Valtakirja on onnistuneen kampanjan huipennus"

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat Janne Sankelo (kok.), Mikko Ollikainen (rkp.) ja Juha Mäenpää (ps.) tarkastuttivat myös valtakirjansa.

kansanedustajat
Uusien kansanedustajien ilmoittautuminen eduskuntatalolla 18. huhtikuuta.
Uusien kansanedustajien ilmoittautuminen.Mauri Ratilainen / AOP

Perussuomalaisten uusi kansanedustaja Juha Mäenpää naurahtaa myöhästyneensä eduskuntaryhmänsä ensimmäisestä kokouksesta tänään.

– Jumiuduin eduskunnan "herrahissiin" ja sitä seurasi noin puolen tunnin odottelu, ennen kuin sieltä päästiin pois, Mäenpää kertoo.

Ensimmäinen työpäivä ei ole Mäenpäätä jännittänyt, vaikka selvitettäviä käytännön asioita on paljon.

– Varmaan menee kuukausia ja kuukausia ennen kuin pääsee kiinni kaikkiin tämän talon rytmeihin ja muihin.

Mäenpää toivoo pysyvänsä edelleen samanlaisena kuin ennenkin, vaikka kansanedustaja nyt onkin. Tulevista valiokuntapaikoista mieluisimpia olisivat maatalous-, sivistys- ja puolustusvaliokunta.

– Tämän hetkisen tietoni mukaan olen ainoa rauhanturvataustainen kansanedustaja täällä nyt, Mäenpää perustelee.

Tärkeä muodollisuus

Kokoomuksen Janne Sankelo aloittaa eduskunnassa toista kauttaan. Vuonna 2011, kun hän aloitti ensimmäistä kauttaan kansanedustajana, Sankelo kertoo muutoksen olleen suurempi kuin nyt. Esimerkiksi Helsingin asunto oli silloin etsittävä, nyt hänellä sellainen jo on.

Valtakirjojen tarkastamispäivä on kuitenkin tälläkin kertaa tärkeä työn aloittamiseen liittyvä muodollisuus. Vaikka kansanedustajat saavatkin pitää valtakirjojaan konkreettisesti käsissään vain muutaman minuutin, ennen kuin ne on luovutettava eteenpäin.

– Valtakirjassa on tietty tunne. Jokainen, joka sen saa, on tehnyt pitkän työn valituksi tulemisensa eteen. Valtakirja on tietyllä tavalla onnistuneen kampanjan huipennus, Sankelo toteaa.

Remontoidussa Eduskuntatalossa on ilo työskennellä.

– Kyllä tästä rakennuksesta huokuu suomalainen kansanvalta ja se työ, mitä lainsäädännön ja talouden eteen täällä tehdään, Sankelo sanoo.

Haussa eduskunta-avustaja ja asunto

Ruotsalaisen kansanpuolueen ensimmäisen kauden kansanedustaja Mikko Ollikainen kertoo päivän sujuneen käytännön asioita hoitaessa. Kännykkää ja tietokonetta jonotellessa, ensimmäisessä ryhmäkokouksessa ja asunnon etsiminenkin on pantu alulle.

Ollikainen hakee myös eduskunta-avustajaa itselleen.

– Arvostan Pohjanmaan tuntemusta ja tapaan kandidaatteja tämän viikon aikana, Ollikainen sanoo.

Ollikainen kertoo olevansa odottavaisella mielellä sen suhteen, mitä työ eduskunnassa on. Ensimmäisenä jännitettävänä on hallitusneuvottelut. Myös oma rooli ja esimerkiksi paikat valiokunnissa mietityttävät.

– Sivistysvaliokunta ja sote-valiokunta ovat olleet lähinnä sydäntäni, Ollikainen kertoo kiinnostuksen kohteistaan.