Norja aikoo hakea Isis-taistelijoiden orvoiksi jääneet lapset kotimaahan

Pääministeri Erna Solbergin mukaan tarkoitus on löytää orpolapset, joilla on tai voisi olla Norjan kansalaisuus.

Norja
Isis-taistelijaksi epäillyn miehen vaimo käveli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa.
Isis-taistelijaksi epäillyn miehen puoliso jaloitteli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa.Ahmed Mardnlia / EPA

Norjan hallitus aikoo hakea norjalaisten Isis-taistelijoiden orvoiksi jääneet lapset takaisin kotimaahan.

– Me emme halua tuoda kotiin Isis-taistelijoita tai lasten äitejä, mutta orpolapset yritämme tuoda kotimaahan, Norjan pääministeri Erna Solberg kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Pääministerin mukaan norjalaisten orpolasten tunnistaminen on vaikeaa, sillä Norjan viranomaiset eivät ole välttämättä tietoisia kaikista maan kansalaisille ulkomailla syntyneistä lapsista.

– Meidän täytyy tunnistaa heidät, heidän kansalaisuutensa, ja antaa lapsille Norjan kansalaisuus, mikäli heillä on norjalaiset vanhemmat, Solberg kommentoi.

Toistaiseksi on epäselvää, voiko lapsi tulla Norjaan, mikäli hänen äitinsä on elossa.

– Lapsi on vanhempiensa vastuulla, joten ensisijaisesti etsimme orpolapsia, joilla on ollut norjalaiset vanhemmat tai Norjan kansalaisuus, Solberg arvioi.

Norjan hallitus ei ole aikaisemmin osoittanut kiinnostusta norjalaisten Isis-taistelijoiden lasten palauttamista kohtaan. Norjalaisen Verdens Gang -lehden kyselyn mukaan 65 prosenttia maan kansalaisista kuitenkin haluaa, että norjalaiset lapset päästetään kotimaahan.

Tiedossa ei ole, kuinka monta lasta nyt tehty linjaus voisi periaatteessa tuoda Norjaan.

Huhtikuun alussa norjalaisen Aftonpost-lehden toimittaja tapasi Syyrian (siirryt toiseen palveluun) Al-Hol-leirissä neljä 1–7-vuotiasta lasta, jotka puhuivat sulavaa norjaa. Lasten isä oli tiettävästi kuollut ja äiti kadonnut.

Lue lisää:

Sodassa vammautuneet Isis-äidit ja -lapset kurjissa oloissa

"Ajatus, että naiset olisivat viattomia uhreja, ei pidä paikkaansa" – Naiset ja lapset Syyriasta palaavia vierastaistelijoita suurempi ongelma

LM: Isis-lapsia on palannut kriisi-alueelta Suomeen