Pienpuolueilla neljä lappilaista ehdokasta EU-vaaleissa

Lappilaisia ehdokkaita ovat asettaneet SKP, piraatit, tähtiliike ja kansalaispuolue.

eurovaalit
Kuvituskuva

Euroopan parlamentin vaaleissa on mukana yhdeksän eduskunnan ulkopuolista puoluetta. Niistä Suomen Kommunistinen Puolue, Piraattipuolue, Seitsemän tähden liike ja Kansalaispuolue ovat asettaneet ehdokkaita Lapin maakunnassa.

Mariapori päässyt kerran varakansanedustajaksi

SKP:n listalla on mukana ainoana lappilaisena eläkeläinen Tapio Siirilä Kemistä. Kevään eduskuntavaaleissa Siirilä sai 34 ääntä. Viime kuntavaaleissa hän sai 79 ääntä eikä tullut valituksi valtuustoon. SKP:llä on EU-vaaleissa täysi lista eli 20 ehdokasta.

Tähtiliikkeen ehdokas Lapista on verokonsultti Liisa Mariapori Rovaniemeltä. Hän ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa hän sai 678 ääntä perussuomalaisten listalla.

Viime kuntavaaleissa Mariapori sai 34 ääntä kokoomuksen ehdokkaana eikä tullut valituksi valtuustoon. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Mariapori pääsi varakansanedustajaksi, kun hän sai perussuomalaisten listalla 2 746 ääntä. Myös tähtiliikkeellä on kasassa täysi lista.

Kansalaispuolueella on myös yksi lappilaisehdokas. Hän on turvallisuusvalvoja Sanna Välimäki Rovaniemeltä. Viime eduskuntavaaleissa hän ei ollut ehdolla. Viime kuntavaaleissa hän sai vasemmistoliiton listalla 20 ääntä eikä tullut valituksi. Kaikkiaan puolueella on 11 ehdokasta.

Sekä kansalaispuolue että tähtiliike ovat Paavo Väyrysen perustamia puolueita. Väyrynen itse on mukana vaaleissa helsinkiläisenä ehdokkaana.

Piraattien lappilainen ehdokas on karaokejuontaja Ari Ryynänen Rovaniemeltä. Ryynänen sai kevään eduskuntavaaleissa 187 ääntä. Viime kuntavaaleissa hän sai 96 ääntä eikä tullut valituksi valtuustoon. Piraateilla on yhteensä 13 ehdokasta.

Koko maassa pienpuolueilla 109 ehdokasta

Pienpuolueista eduskuntavaaleissa ovat mukana myös Liberaalipuolue - Vapaus valita, Sininen tulevaisuus, Suomen Kansa Ensin, Eläinoikeuspuolue ja Feministinen puolue. Näillä puolueilla ei ole kuitenkaan lappilaisia ehdokkaita.

Yhteensä pienpuolueet ovat asettaneet koko maassa 109 ehdokasta.

EU-vaaleissa on ehdolla myös oululainen kaupunginvaltuutettu Junes Lokka omalla listallaan. Vähintään 2 000 äänioikeutettua henkilöä voi perustaa valitsijayhdistyksen yhden ehdokkaan asettamiseksi.

Pienpuolueista Itsenäisyyspuolue ja Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta eivät osallistu eurovaaleihin.

Eurovaaleissa vaalipiirinä on koko Suomi.

Eduskuntapuolueet ovat asettaneet ehdolle kuusi ehdokasta Lapin maakunnasta.