Poikkeuksellinen mielenilmaus Joensuussa – Postin väki lähti porukalla työvoimatoimistoon

Työntekijät vastustavat mielenilmauksella Postin työvoimapolitiikkaa.

Bussilastillinen pohjoiskarjalaisia Postin työntekijöitä matkasi tänään protestina TE-toimistoon. Kuva: Yle / Tapio Laakkonen

Joensuun alueen Postin työntekijät järjestivät poikkeuksellisen mielenilmauksen työnantajan toimintaan kyllästyneenä.

Työntekijät kokoontuivat tänään tiistaina Postin Joensuun terminaalin pihalle, josta he lähtivät linja-autolla työvoimatoimistoon. Matkan tarkoituksena oli kartoittaa uusia työllistymisen ja koulutuksen mahdollisuuksia.

Postilaisten mitta alkaa olla täynnä. Kevään yt-neuvotteluissa väkeä vähennettiin ja osa-aikaisten työntekijöiden määrää on koko ajan lisätty, summailee PAU:n osasto 113:n puheenjohtaja Jari Kontkanen.

– Työaikoja on lyhennetty enemmän kuin olisi tarpeen. Kun työajat lyhenevät, niin palkka pienenee, eikä sillä palkalla enää elä, sanoo Kontkanen.

Osa-aikaisuus on iso ongelma postilaisten keskuudessa Pohjois-Karjalan alueella. Kontkasen mukaan lähes puolet postin työntekijöistä on osa-aikaisia.

Posti on lisännyt paljon pakettiautomaatteja. Kontkanen muistuttaa, etteivät pakettiautomaatitkaan itsestään täyty ja jonkun on huolehdittava hakemattomien pakettien palautuksista ja uudelleenpostituksista.

– Pakettiautomaatit eivät vähennä niin paljon työtä kuin kuvitellaan, sanoo Kontkanen.

Viimeisimmät yt-neuvottelut Postissa Pohjois-Karjalan alueella alkoivat helmikuun alussa ja loppuivat maaliskuun loppupuolella. Niiden tuloksena kolme työntekijää irtisanottiin, viisi lähti vapaaehtoisesti, 25:n työntekijän työ osa-aikaistettiin ja 14:n osa-aikaisen työntekijän tunteja vähennettiin. Kontkasen laskelmien mukaan noin 14 henkilötyövuotta vähennettiin.

– Töihin nähden vähennykset olivat liian rajuja. Se näkyy muun muassa työaikojen ylityksinä, joita on alkuvuonna ollut huomattavia määriä.

Työnantaja perustelee päätöksiä printtijakelun pienenemisellä

Postin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kai Taam ymmärtää joensuulaisten Postin osa-aikaistettavien työntekijöiden tuskan.

– Ei minulla mitään tällaisia mielenilmauksia vastaan ole, varsinkin kun ne tapahtuvat omalla ajalla.

Aluepäällikkö perustelee Postin tekemiä päätöksiä jatkuvalla muutoksella.

– Lehtien, kirjeiden ja koko printin jakelu on laskenut jo useina vuosina noin 10 prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa noin 70 miljoonaa euroa vähemmän rahaa vuodessa. Samoin automatisointi kehittyy koko ajan, manuaalisen lajittelun tarve pienenee.

Kai Taam kertoo, että esimerkiksi osa-aikaistamispäätökset astuvat voimaan irtisanomisajan jälkeen, joka on 1–6 kuukautta, riippuen sopimuksista.

Taam näkee tehdyt ylityöt useimmiten poikkeusolosuhteista johtuviksi, esimerkiksi viime talvi hidasti jakelijoiden työtä. Postilaatikoiden edustalla saattoi olla metrinen lumikinos, jolloin jakelutyö on huomattavasti hitaampaa.

Lue lisää: