François Fillonin presidenttihaaveet kaatanut nepotismiskandaali etenee oikeuteen Ranskassa

Fillon oli ennakkosuosikki Ranskan presidentiksi vuoden 2017 vaalien alla, mutta skandaali romahdutti hänen suosionsa.

François Fillon
François ja Pénélope Fillon
François ja Pénélope Fillon presidentinvaalikampanjan aikana huhtikuussa 2017.Ian Langsdon / EPA-EFE

Ranskan entinen pääministeri François Fillon joutuu oikeuteen syytettynä muun muassa valtion varojen väärinkäytöstä sekä vehkeilystä yksityisen yrityksen varojen käyttämiseksi väärin, kertovat uutistoimistojen oikeuslähteet.

Oikeus pui muun muassa Fillonin vaimon palkkaamista miehensä parlamenttiavustajaksi. Pénélope Fillon sai vuosina 1986–2013 tehtävästä palkkaa 680 000 euroa, mutta syytösten mukaan hän ei juuri tehnyt työtä.

Lisäksi syyttäjä on tutkinut Pénélope Fillonin työtä pariskunnan miljardööriystävän Marc Ladreit de Lacharrieren omistamassa lehdessä. Syytösten mukaan La Revue des Deux Mondes -lehti maksoi Pénélope Fillonille kuukausipalkkaa, vaikkei päätoimittaja koskaan tavannut tätä.

François Fillon myös sai Ladreit de Lacharrierelta 50 000 euron korottoman lainan, mutta ei kertonut siitä varallisuusselvityksessään. Fillon on kiistänyt muut syytökset, mutta myöntänyt saaneensa lainan, jota ei julkistanut.

Myös Penelope Fillon joutuu syytteeseen. Häntä syytetään osallisuudesta julkisten varojen väärinkäyttöön sekä vehkeilystä yrityksen varojen käyttämiseksi väärin.

Ennakkosuosikin asema mureni

Väärinkäytösepäilyt kaatoivat François Fillonin haaveet nousta Ranskan presidentiksi vuonna 2017 ja olivat isku myös hänen konservatiiviselle tasavaltalais-puolueelleen.

Fillon oli presidenttikisassa ennakkosuosikkina, kun Le Canard Enchaine -lehti julkisti rikosepäilyt. Fillon kiisti syytökset mustamaalauskampanjana, mutta jäi vaaleissa kolmanneksi Marine Le Penin ja sittemmin vaalit voittaneen Emmanuel Macronin taakse.

Ranskan oikeusjärjestelmän mukaisesti Fillon voi vielä valittaa päätöksestä viedä juttu oikeuteen.

Fillon oli pääministeri vuosina 2007–2012 Nicolas Sarkozyn presidenttiaikana.

Aiheesta aiemmin:

Analyysi: Ranskan vaaliasetelma on historiallisen epävarma – ennakkosuosikki kaatumassa nepotismiin

Fillonin vaikeudet jatkuvat – Ranskan keskustapuolue vetää tukensa

Lue myös:

Tout comprendre en cinq minutes au procès Fillon à venir (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, AP, Reuters