Esperi Care sai poikkeuksellisen kovan määräyksen korjata epäkohdat vanhustenhuollossa – seurauksena voi olla uhkasakko tai luvan menettäminen

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Valvira antaa valvontamääräyksen tässä laajuudessa.

Esperi
Esperi Hoitokoti Paatela
Simo Pitkänen / Yle

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira on antanut kohun keskellä olevalle hoivayhtiö Esperi Carelle poikkeuksellisen määräyksen korjata puutteet koko vanhustenhuollon toiminnassaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Valvira antaa valvontamääräyksen, joka koskee kokonaisuutena palveluntuottajan toimintaa kaikissa sen vanhustenhuollon toimintayksiköissä, sanoo Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo.

– Tämä kuvastaa tätä hankalaa tilannetta, mikä vanhustenhuollossa on ollut. Isoja palveluntuottajia on ollut valvonnassa aiemminkin, mutta nyt on ensimmäinen kerta, kun palveluntuottajan kokonaistoimintaa arvioidaan, ei vain yksittäisen yksikön toimintaa, Uusitalo toteaa.

Pahimmillaan seurauksena voi olla uhkasakko tai jopa luvan peruuttaminen, jos Esperi Care ei saa epäkohtia korjattua. Uusitalo ei osannut arvioida, kuinka suuri uhkasakko voisi olla.

Esimerkiksi hoivayhtiö Attendolle asetettiin viime viikolla 350 000 euron uhkasakko, ellei se nosta Muurlassa sijaitsevan hoivakoti Rantalan hoitajamitoitusta lain vaatimalle tasolle. Attendon uhkasakoista uutisoi muun muassa Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Valituksia myös vammaistenhoidon yksiköistä

Valviran mukaan Esperi Care on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, mutta viranomainen ei voi vielä arvioida niiden riittävyyttä puutteiden vakavuuden, puutteiden laajuuden ja korjaustoimien tuoreuden vuoksi.

Valvontamääräys velvoittaa Esperi Caren korjaamaan epäkohdat ja puutteet heinäkuun loppuun mennessä. Tehdyistä toimenpiteistä yhtiön tulee toimittaa selvitys elokuun loppuun mennessä.

Valviran mukaan Esperi Caren useissa vanhustenhuollon yksiköissä on todettu vuosina 2016–2019 asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita.

– Puutteita on ollut omavalvonnan toteutuksessa ja vastuuhenkilöiden tehtävänkuvissa. Lisäksi asiakkaiden palvelujen tarpeisiin nähden henkilökuntaa on ollut liian vähän sekä hoivassa, että avustavissa tehtävissä, Uusitalo toteaa tiedotteessa.

Valvira on saanut kevään aikana ilmoituksia useiden hoivayhtiöiden sekä kunnan hoivakotien epäkohdista ja puutteista niin vanhustenhuollossa kuin vammaisten asumisyksiköissä. Uusitalon mukaan kaikkia ilmoituksia ei ole kuitenkaan vielä ehditty käsittelemään.