1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnon monimuotoisuus

AFP: YK:n raportti varoittaa sukupuuton uhkaavan miljoonaa kasvi- ja eläinlajia

Asiantuntijoiden mukaan luonnon monimuotoisuuden häviäminen on yhtä suuri uhka kuin ilmastonmuutos.

luonnon monimuotoisuus
Madagaskarin vari kiipeää oksilla.
Muun muassa Madagaskarin varia uhkaa sukupuutto. Puissa viihtyvän makiapinan elinympäristö on häviämässä.Roberto Isotti & Alberto Cambo / HOMO AMBIENS

Jopa miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa tulevina vuosikymmeninä sukupuutto ihmisen toiminnan johdosta, uutistoimisto AFP raportoi.

Luonnon monimuotoisuus on uhattuna, koska lajien elinympäristö tuhoutuu kiihtyvällä tahdilla. Suurimmat ongelmat ovat muun muassa puhtaan ilman ja veden vähentyminen, hiilidioksidia sitovien metsien hävittäminen sekä pölyttävien hyönteisten katoaminen.

Tiedot käyvät ilmi uutistoimisto AFP:n käsiinsä saamasta YK:n ympäristöraportin luonnoksesta. Kansainvälisen luontopaneelin (IPBES:in) koostama raportti on määrä julkaista toukokuussa.

1 800 -sivuinen raportti vetää yhteen aikaisempia tutkimuksia luonnon tilasta ja pyrkii tarjoamaan päättäjille taustatietoa politiikan muodostamiseen.

Tutkijoiden mukaan luonnon monimuotoisuuden häviäminen muodostaa yhtä suuren uhan kuin ilmastonmuutos.

– Meidän täytyy ymmärtää, että ilmastonmuutos ja luonnon katoaminen ovat yhtä tärkeitä asioita. Ne eivät vaikuta ainoastaan ympäristöön vaan myös kehitykseen ja talouteen, arvioi raportin laadintaa johtanut Robert Watson uutistoimisto AFP:lle.

–Tapamme tuottaa ruokaa ja energiaa murentaa luonnon meille tarjoamat palvelut, Watson jatkoi.

Historiallisesti suurin osa maapallolla joskus nähdyistä kasvi- ja eläinlajeista on kuollut sukupuuttoon. Raportin mukaan luonnon monimuotoisuus ei ole kuitenkaan pitkään aikaan vähentynyt näin nopeasti.

Biodiversiteetti katoaa nyt kymmeniä tai mahdollisesti jopa satoja kertoja nopeammin kuin keskimäärin viimeisen 10 miljoonan vuoden aikana, raportissa todetaan.

Maapallolla elävien lajien tarkkaa määrää ei tiedä kukaan. Arviot ovat vaihdelleen kolmesta miljoonasta jopa 100 miljoonaan. Pääosa lajeista on eläimiä, erilaisia kasveja on selvästi vähemmän.

Lue lisää:

Yli 800 metsän lajia vaarassa kuolla sukupuuttoon - mihin luonnon monimuotoisuutta tarvitaan?

Selkärankaisten määrä on puolittunut – ihmisen kulutusjuhlat tuhon taustalla

Sukupuuttoa lähestyvän sarvikuonolajin viimeinen uros kuoli

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi