Yhdysvaltain asuntomarkkinat lämpenevät – Uusien asuntojen myynti kasvoi maaliskuussa 4,5 prosentilla

Maaliskuun kauppamäärä oli suurin sitten marraskuun 2017.

Yhdysvallat
Yhdysvalloissa uudet asunnot käyvät tällä hetkellä paremmin kaupaksi kuin vanhat asunnot.
Yhdysvalloissa uudet asunnot käyvät tällä hetkellä paremmin kaupaksi kuin vanhat asunnot. JUSTIN LANE / EPA

Yhdysvalloissa uusien asuntojen kauppa kasvoi maaliskuussa 4,5 prosentilla edelliseen kuukauteen nähden.

Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan maaliskuussa myytiin 629 000 asuntoa, mikä on eniten kauppoja kuukaudessa sitten marraskuun 2017.

Asuntomarkkinat vaikuttavat olevan palautumassa viimevuotisesta asuntolainojen korkopiikistä, mikä sai kaupankäynnin hetkellisesti hyytymään, uutistoimisto AP kirjoittaa.

Elpymisestä kertoo, että tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana uusien asuntojen kauppoja on solmittu 1,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Vanhat asunnot eivät käy kaupaksi

Vanhojen asuntojen kauppa – mikä muodostaaa myös Yhdysvalloissa suurimman osan asuntokaupasta – kuitenkin edelleen kangertelee. Helmikuussa asuntoja myytiin 11 prosenttia enemmän kuin tammikuussa, mutta sen jälkeen kauppamäärät tippuivat jyrkästi.

Asuntoja onkin tänä vuonna myyty 5,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan, Kansallinen kiinteistövälittäjien yhdistys tiedotti maanantaina.

Uutistoimisto AP:n mukaan suurin osa analyytikoista kuitenkin odottaa myös vanhojen asuntojen kaupan kiihtyvän lähikuukausina. Optimismia ruokkii Yhdysvaltain taloustilanne. 30-vuotisen asuntolainan keskimääräinen korko on pudonnut 4,2 prosenttiin ja maan työllisyystilanne on pysynyt hyvänä, minkä uskotaan nostavan palkkoja.

Kaupankäynnin virkistymisestä kertoo osaltaan asuntojen myyntiaika, joka on alkanut lyhentyä. Helmikuussa myytävä asunto oli markkinoilla keskimäärin 44 päivää, maaliskuussa luku oli pudonnut 36:een.

Lähteet: AP