1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-parlamentti

Vertailu: Suomalaiset europarlamentaarikot EU:n kärkeä vaikutusvallassa – Ruotsalaiset ja ranskalaiset jäävät taakse

Votewatch-järjestön mukaan suomalaismepeillä on selvästi enemmän valtaa kuin parlamentin jäsenillä keskimäärin.

Kuva: Patrick Seeger / EPA

BRYSSEL Suomalaiset europarlamentaarikot ovat sijoittuneet kärkikastiin selvityksessä, jossa vertailtiin parlamentin jäsenten vaikutusvaltaa.

Suomen 13-henkinen meppiryhmä on Votewatch-järjestön selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) selvästi vaikutusvaltaisempi kuin 751-paikkaisen parlamentin jäsenet keskimäärin. Suomalaisten taakse jäävät esimerkiksi Ruotsin, Ranskan, Italian ja Espanjan mepit.

Kolme suomalaista yltää Votewatchin sadan vaikutusvaltaisimman parlamentaarikon listalle: Heidi Hautala (vihr.), Petri Sarvamaa (kok.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.). Hautala nousee vertailussa 11. sijalle osin siksi, että hän toimii parlamentin varapuhemiehenä.

Votewatchin selvitys antaa mepeille pisteitä heidän tehtäviensä ja toimintansa perusteella. Vertailu suosii puhemiehistön ohella esimerkiksi valiokuntien ja poliittisten ryhmien johtajia sekä raporttien laatijoita.

Suhteessa maan pieneen kokoon suomalaiset ovat vertailussa kunnostautuneet Euroopan ahkerimpina raportööreinä eli parlamentin kannan valmistelijoina. Votewatch vertaa Suomea Belgiaan maana, jonka edustajilla on parlamentissa maansa kokoon nähden paljon vaikutusvaltaa.

Parlamentin vaikutusvaltaisimmat jäsenet löytyvät silti suurimmasta jäsenmaasta Saksasta. Ranskalaisten valta taas on vähäistä etenkin siksi, että iso osa Ranskan mepeistä edustaa kansallismielistä Kansallinen rintama -puoluetta, joka suhtautuu EU-yhteistyöhön ylipäätään nihkeästi.

Votewatch korostaa, että vertailu käsitteli valtasuhteita ainoastaan Euroopan parlamentissa. Jäsenmaiden muodostamassa neuvostossa tilanne on toinen.