Kaksipuoluejärjestelmän aika Espanjassa on ohi, mutta onnistuuko hallituksen muodostaminen vieläkään? Viisi kysymystä Espanjan vaaleista

Sosialisteille ennustetaan vaalivoittoa, mutta yllätykset eivät ole Espanjassa mahdottomia, kirjoittaa toimittaja Maija Salmi.

Espanja
Pablo Iglesias, Pablo Casado, Albert Rivera, Pedro Sanchez saapumassa televisioituun keskusteluun 23. huhtikuuta Madridissa.
Kuvassa vasemmalta, Pablo Iglesias, Pablo Casado, Albert Rivera, Pedro Sanchez saapumassa televisioituun keskusteluun 23. huhtikuuta Madridissa.

Espanjassa vuosikymmenet lähes vuoron perään hallinneet sosialistipuolue PSOE ja keskustaoikeistolainen PP ovat menettäneet äänestäjiään uusille puolueille.

Espanjassa järjestetään nyt kolmannet vaalit neljän vuoden sisään, sillä mikään puolue ei ole onnistunut saamaan määräenemmistöä parlamenttiin. Myös nyt pidettävien vaalien jälkeen koalitiohallitus on todennäköisin vaihtoehto.

1. Miksi Espanjassa järjestetään jälleen vaalit?

Edellinen, keskustaoikeistolaista Partido Popularia edustava pääministeri Mariano Rajoy joutui eroamaan puoluetta ravistelleen korruptioskandaalin ja siitä aiheutuneen epäluottamuslauseen seurauksena viime vuoden kesäkuussa.

Hänen tilalleen nousi sosialistien Pedro Sánchez, jonka puolueella ei kuitenkaan ole enemmistöä parlamentissa.

Päätösten tueksi sosialistit ovat tarvinneet muun muassa Katalonian itsenäisyysmielisten vasemmistopuolueiden tukea. Vastineeksi itsenäisyysmieliset katalaanit vaativat Sánchezilta lupausta sitovan itsenäisyysäänestyksen järjestämisestä.

Sánchez ei vaatimukseen taipunut ja separatistipuolueet vetivät tukena Sánchezin budjettiesitykseltä.

Ilman separatistien tukea budjettiesitys kaatui ja Sánchez ilmoitti uusista vaaleista.

2. Mitkä ovat tärkeimpiä vaaliteemoja?

Katalonian itsenäistymistaistelusta syntynyt kriisi on yksi tärkeimmistä vaaliteemoista. Espanjan oikeistopuolueet Ciudadanos, Partido Popular ja äärioikeistolainen Vox ovat ilmoittaneet ottavansa tiukan linjan Katalonian suhteen, mikäli ne nousevat hallitukseen.

Sosialistit ja vasemmistolainen Podemos eivät nekään suhtaudu myötämielisesti separatisteihin, mutta eivät lakkauttaisi Katalonian itsehallintoa toisin kuin Vox ja Partido Popular ovat uhanneet tehdä.

Espanjan vaaleissa taistelua käydään myös arvoista.

Tapetilla on ollut muun muassa keskustelu eutanasiasta, feminismistä, maahanmuuttajista ja aborttioikeudesta. Äärioikeistolainen Vox haluaisi muun muassa kieltää abortin, poistaa naisiin kohdistuva väkivaltaa koskevan pykälän sekä kiristää merkittävästi maahanmuuttopolitiikkaa.

Voxin vanavedessä Ciudadanos ja Partido Popular ovat siirtyneet entistä enemmän oikealle, jotta ne eivät menettäisi ääniä populistiselle Voxille.

Tärkeitä teemoja ovat lisäksi Espanjaa vaivaava työttömyys, korruptio, verotus sekä eläke- ja koulutusjärjestelmän uusiminen. Sosialistit ovat luvanneet nostaa eläkkeitä, uudistaa koulutusjärjestelmän ja lisätä vähävaraisten verohelpotuksia.

Vaalien alla on keskusteltu Suomen tapaan myös vanhusten hyvinvoinnista hoitolaitoksissa, kun julkisuuteen vuoti videoita, joista käy ilmi vanhusten kaltoinkohtelu.

3. Mitä mielipidetiedustelut lupaavat?

Espanjan suurimman sanomalehden El Paísin tekemien mielipidemittausten (siirryt toiseen palveluun) mukaan pääministeripuolue sosialistit eli PSOE voittaa vaalit niukasti noin 30 prosentin äänisaalilla eli se saisi 129 paikkaa.

Toiseksi oleva Partido Popular saisi lehden ennusteen mukaan noin 78 paikkaa, Ciudadanos 46 paikkaa ja vasemmistolainen Unidos Podemos 35 paikkaa. Voxille on povattu noin 12 prosentin kannatusta eli 30 paikkaa.

Yllätyksetkään eivät ole mahdottomia.

Esimerkiksi Vox voi saada ennustettua suuremman äänisaaliin. Monet espanjalaisista tekevät äänestyspäätöksen vasta vaalipäivänä ja kolme viikkoa ennen vaaleja noin 40 prosenttia valtakunnalliseen kannatusmittaukseen osallistuneista ei ollut vielä tehnyt äänestyspäätöstä.

Espanjassa innokkaimpia äänestäjiä ovat perinteisesti oikeiston edustajat. Nuoret taas ovat laiskoja äänestäjiä, mikä saattaa heikentää vasemmistopuolueiden ja erityisesti nuorten suosiman Unidos Podemosin menestystä.

4. Mikä on vaalitenttien asema?

Espanjassa järjestettiin kaksi puoluejohtajien vaalitenttiä peräkkäisinä päivinä. Vaalitenteistä nousi kohu, sillä Espanjan keskusvaalilautakunta eväsi äärioikeistolaisen Vox-puolueen johtajan Santiago Absacalin osallistumisen tentteihin.

Kieltoa puolusteltiin sillä, että Vox ei ole parlamenttipuolue eivätkä muutkaan pienpuolueet osallistu tenttiin. Espanjassa vaalitentteihin osallistuvat perinteisesti vain suurimpien puolueiden edustajat.

Voxin osallistumiskieltoa kritisoi muun muassa pääministeri Pedro Sánchez, jonka mukaan Voxin jättäminen ulkopuolelle antaa puolueelle etulyöntiaseman.

Ensimmäinen vaalitentti järjestettiin maanantaina valtiollisella kanavalla TVE:lla. Tärkeimmäksi teemaksi siinä nousi Katalonian kriisi.

Tiistaina vuorossa oli mainoskanavien vaalitentti, jossa kysyttiin muun muassa sitä kenen kanssa puolueet olisivat valmiita muodostamaan koalitiohallituksen. Suurennuslasin alla on erityisesti Partido Popularin Pablo Casado, jolta kysytään halukkuutta ottaa mukaan mahdolliseen oikeistohallitukseen Vox-puolue.

Casado kertoo haluavansa "tasapainoa" ja toteaa, että "Espanjassa eivät ole koskaan määränneet Katalonian tai Baskien separatistit yhtä paljon kuin nyt". Pääministeri Sánchezia syytettiin taas veljeilystä Katalonian separatistien kanssa.

– Me olemme valmiita neuvottelemaan kaikkien poliittisten voimien kanssa Espanjan perustuslain rajoissa, Sánchez sanoi tiistaisessa vaalitentissä.

Tiistaisen vaalitentin sävyä kuvattiin aggressiivisemmaksi kuin maanantain.

5. Millaista hallitusta Espanjaan odotetaan?

Hallituksen muodostamisesta tulee todennäköisesti vaikeaa, sillä mikään puolue ei ole saamassa enemmistöä 350-paikkaiseen parlamenttiin.

Mikäli sosialistipuolue voittaa ennustetulla noin 30 prosentin äänisaalilla, se tarvitsee liittolaisekseen joko Ciudadanos-puolueen tai Podemos Unidasin yhdessä pienpuolueiden, kuten katalaanien separatistipuolueiden kanssa.

PSOE:n ja Ciudadanosin yhteistyö vaikuttaa nykyisessä valossa epätodennäköiseltä vaihtoehdolta.

Katalonian separatistipuoleiden tuen saaminen tarkoittaa taas myönnytyksiä, joita Sánchez ei ole valmis antamaan.

Mahdollinen oikeistohallitus tarkoittaisi Ciudadanosin, Partido Popularin ja Vox-puolueen koalitiota.

Partido Popularille ja Ciudadanosille hallitusyhteistyö Voxin kanssa ei kuitenkaan ole mieluinen kompromissi.

Mikäli hallitusta ei saada muodostettua, uudet vaalitkaan eivät ole poissuljettu vaihtoehto.