Pohjois-Pohjanmaalla tehdään harvoin yllätyskäyntejä vanhusten tehostetun asumisen yksiköihin

Tarkastuskäynnit ovat olleet pääosin ennalta sovittuja.

Pohjois-Pohjanmaa
Vanha mies  pitää kävelykepistä molemmin käsin
AOP

Pohjois-Pohjanmaan kaupungeissa ja kunnissa tehdään harvakseltaan yllätyskäyntejä vanhusten tehostetun asumisen yksiköihin. Tämä käy ilmi Ylen tekemässä kyselyssä kunnille.

Yllätyskäyntejä on tehty vain peruspalvelukuntayhtymä Selänteen alueella. Haapajärven, Kärsämäen, Pyhäjärven ja Reisjärven alueella tehtiin kuuteen hoivakotiin yllätystarkastus tammi-helmikuussa. Valvonnassa ei havaittu epäkohtia.

Pääsääntöisesti tarkastuskäynnit ovat olleet ennalta sovittuja.

Oulussa tehtiin 39 ennalta ilmoitettua tarkastusta viime vuonna. Näistä havaitut epäkohdat on kaupungin mukaan korjattu.

Oulunkaaren alueella, johon kuuluu Simo, Ii, Pudasjärvi, Utajärvi ja Vaala, yhdessä yksityisessä palvelutuottajan yksikössä havaittiin puutteita. Oulunkaari lopetti asiakasohjauksen kyseiseen yksikköön. Yritys on korjannut epäkohdat tämän jälkeen ja toiminta jatkuu Utajärvellä normaalisti.

Yllätystarkastuksia vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköihin Oulunkaaren alueella ei ole tehty.

Selvityksen perusteella hoivakotien yleisin ongelma on puutteellinen hoitajamitoitus, mutta myös esimerkiksi siisteydessä, henkilökunnan osaamisessa ja lääkehoidossa on kuntien valvonnan perusteella ilmennyt puutteita.

Lue koko juttu: Vanhusten palvelutaloihin tehdään vain harvoin yllätystarkastuksia – katso, kuinka sinun kuntasi valvoo ikäihmisten oloja

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)