Kainuun soten tehostetun asumisen hoitokodeissa ei käydä yllätyskäynneillä – tarkasteluissa löytyi silti puutteita

Kainuun sote tekee vuosittain valvontakäyntejä suunnitellusti sekä yhteydenottojen pohjalta.

Kajaani
Vanha nainen istuu nojatuolissa ja katsoo ikkunasta ulos olohuoneessa.
Sini Salmirinne / Yle

Ylen kunnille tekemä kysely kertoo, että Kainuun kaupungeissa ja kunnissa ei tehdä yllätyskäyntejä vanhusten tehostetun asumisen yksiköihin. Selvityksen perusteella hoivakotien yleisin ongelma on puutteellinen hoitajamitoitus.

Kainuun soten tehostetun palveluasumisen yksiköihin tehtiin vuoden 2018 aikana 19 käyntiä, joista yksi tehtiin yhteistyössä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

Viime vuonna Kainuussa tehdyissä tarkastuksissa löytyi myös epäkohtia.

Esimerkiksi Esperin Mieslahden hoivakodissa Paltamossa ei vuosi sitten huhtikuussa ollut vastuuhenkilöä ja päällikön rekrytointi oli kesken. Hoivakodin toiminta ei ollut sopimusten tai toimilupien mukaista. Yksikön sairaanhoitaja ei myöskään ollut paikalla jatkuvasti, eikä edes kokoaikaisesti töissä.

Attendolle kuuluvan Kajaanin Helmen henkilöstö oli puolestaan tehnyt vuoden 2018 helmikuussa ilmoituksen muun muassa henkilökunnan vähyydestä ja työlistoilla olevien vuorojen puutteista. Hoitoon osallistuvaa henkilöstöä oli selvityksen mukaan tarpeeksi, mutta työvuorolistojen ristiriitaisuuksiin kuitenkin puututtiin.

Kainuun soten mukaan vaaditut toimenpiteet on tehtävä asetettuun määräaikaan mennessä ja sen jälkeen ne on todennettava dokumentoimalla tai seurantakäynnillä. Palveluntuottajille on olemassa myös sopimussakot.

Lisää aiheesta:

Kainuun vanhuspalvelujohtaja: "On syytä miettiä pistokoeluontoisia tarkastuskäyntejä uusiksi"

"Pitää ihan noitua julki tulleiden tapausten vuoksi" – Kajaanilaiset kertovat, mikä vanhustenhoidossa huolettaa

Sirkka-Liisa Tampio, 75, suivaantui vanhusten oloihin ja alkoi kävellä – nyt mittarissa on lähes 140 kilometriä eikä loppua näy

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)