Hyppää sisältöön

Sydäninfarktit vähentyneet reilusti Yhdysvalloissa – kehitys samansuuntainen Suomessa

Tupakoinnin väheneminen ja kolesterolista huolehtiminen näkyy tuloksissa.

Kuva: Paulus Markkula / Yle

Yhdysvaltalaiset sairastuvat ja menehtyvät sydäninfarkteihin huomattavasti harvemmin kuin 1990-luvulla, tuore tutkimus osoittaa. Kehitys on ollut samansuuntainen myös Suomessa, kertoo uutispalvelu Duodecim (siirryt toiseen palveluun).

JAMA Network Open -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat neljän miljoonan yhdysvaltalaisen terveystietoihin. Niiden perusteella vuosina 1995–2014 sydäninfarkteista johtuvat sairaalakäynnit vähentyivät 38 prosenttia ja sydäninfarktista johtuvat kuolemat 30 prosenttia.

Myös Suomessa sydäninfarktit ovat vähentyneet huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana.

Suotuisa kehitys johtuu riskitekijöiden suitsimisesta: tupakointi on vähentynyt ja kolesterolitasot sekä verenpaineet laskeneet. Myös sydän- ja verisuonisairauksien aiempaa tehokkaampi hoito vaikuttaa positiivisesti.

Verrattuna 1970-lukuun suomalaisten sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on laskenut 80 prosenttia.

Sydäninfarkti eli sydänkohtaus tarkoittaa sydänlihaksen kuoliota, joka johtuu sepelvaltimon tukkeutumisen aiheuttamasta hapenpuutteesta.

Yleensä sydänkohtaus aiheuttaa kovan, laajalti rintalastan takana tuntuvan kivun. Kipua kuvataan usein puristavaksi tai vannemaiseksi, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja jopa selkään. Kipu on kovaa, se jatkuu samanlaisena ja usein se myös nostattaa kylmän hien pintaan.