Poliisi lopetti Yhdysvaltain etelärajalla siirtolaisia vanginneen asemiesryhmän toiminnan

Patrioottiryhmän jäsenet voidaan pidättää, jos he vielä uhkailevat siirtolaisia aseilla.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Rajavartijat ovat pidättäneet miehen, jonka epäillään tulleen laittomasti Yhdysvaltoihin Rio Grande -joen yli Teksasissa.
Rajavartijat ovat pidättäneet miehen, jonka epäillään tulleen laittomasti Yhdysvaltoihin Rio Grande -joen yli Teksasissa.Larry W. Smith / EPA

Poliisi kieltää Yhdysvaltain etelärajalla partioinutta asemesryhmittymää jatkamasta toimintaansa.

United Constitutional Patriots -ryhmä (Perustuslailliset patriootit, UCP) on partioinut aseistautuneena New Mexicon osavaltion rajaseudulla ja ottanut kiinni rajan yli tulleita siirtolaisia.

Ryhmä sanoo ottaneensa kiinni kahden kuukauden kuluessa 5 600 siirtolaista. Valtaosa heistä oli Keski-Amerikasta kotoisin olleita perheitä.

Viikonloppuna poliisi otti kiinni UCP:n johtajan Larry Hopkinsin. Hän saa syytteet ainakin laittomien aseiden hallussapidosta. New Mexicossa on jo parin vuoden ajan protestoitu Hopkinsia vastaan.

Vuonna 2017 hänen kerrotaan kutsuneen FBI:n agentin kotiinsa ja näyttänyt tälle asevarastoaan. Hopkins omisti kertoman mukaan yhdeksän asetta, joista yksi oli AK-47-rynnäkkökivääri.

Uutistoimisto AP:n mukaan Hopkins on myös kouluttanut ryhmänsä jäseniä tekemään salamurhia, joiden kohteena olisivat entinen demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton, presidentti Barack Obama ja demokraatteja tukenut miljardööri George Soros.

UCP:n ryhmä on majaillut paikallisen junayhtiön omistamalla maalla. Eilen tiistaina yhtiö antoi ryhmälle määräyksen siirtyä välittömästi pois, koska he olivat seudulla luvatta.

Paikallisen pikkukaupungin, Sunland Parkin poliisijohtaja kertoo, että UCP:n miehet ovat "kyllästyneet tähän p***kaan ja lähtevät kotiin".

– Tästä päivästä lähtien he eivät häiritse enää ketään, poliisijohtaja vakuutti. Hän jatkoi vielä, että ryhmän jäsenet voidaan pidättää ampuma-aserikoksesta, jos he vielä osoittelevat siirtolaisia aseilla.

UCP:n tiedottaja kertoo sosiaalisessa mediassa, että ryhmä siirtyy uuteen paikkaan jatkamaan toimintaansa.

Samaan aikaan USA:n etelärajalla on muita ryhmiä, jotka jahtaavat rajan yli luvatta tulleita siirtolaisia. Viime vuonna esimerkiksi Teksasissa toimi asemiesryhmä, joka kertoi ylläpitävänsä kolmea leiriä rajaseudulla.

Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos on ilmoittanut, ettei se kannata sitä, että kansalaiset ottavat lain omiin käsiinsä.

Lähteet: AP, Reuters