Tuhopoltosta kolme vuotta – uusi kirkko alkaa nousta Ylivieskaan kesällä

Esitys yksiharjaisesta kirkosta kolmiharjaisen sijaan kaatui kirkkovaltuustossa.

seurakunnat
Havainnekuva siitä, miten Ylivieskan uusi kirkko istahtaisi maisemaan.
Havainnekuva näyttää, miten uusi kirkko istahtaa Ylivieskan kaupunkikuvaan.Arkkitehtitoimisto K2S Oy

Ylivieskan uudesta kirkosta tulee suunnitellusti kolmiharjainen.

Seurakunnan kirkkovaltuuston kokouksessa käsiteltiin esitystä yksiharjaisen kirkon rakentamisesta kolmiharjaisen sijaan, mutta esitys ei saanut kannatusta. Myöskään esitys hankkeen siirtämisestä ei saanut tukea.

Päätös hyväksyttiinkin lopulta vilkkaan keskustelun jälkeen yksimielisesti, mutta siihen jätettiin kolme eriävää mielipidettä.

Uuden kirkon korkeus on 25 metriä (sisäkorkeus 23), pisimmältä sivultaan kirkko on 46,3 metriä ja leveydeltään 31 metriä. Kirkko madaltui valmisteluvaiheessa kustannussyistä viidellä metrillä, samoin seiniä kutistettiin vastaavasti niin, että rakennuksen suhteet pysyivät samana.

Kirkkosalissa on paikat 440 hengelle ja seurakuntasalissa noin 130 ihmiselle. Kaikki tilat huomioiden kirkkoon mahtuu tarvittaessa lähes 700 ihmistä.

Uuden kirkon rakentaminen alkaa kesä-heinäkuun vaihteessa ellei valituksia tule. Sitä ennen rakennushanke menee vielä tuomiokapitulin ja kirkkohallituksen hyväksyttäväksi. Rakennusluvan valmistelu alkaa heti kirkkovaltuuston rakentamispäätöksen jälkeen.

Ylivieskan uuden kirkon kirkkosali uusimmassa havainnekuvassa.
Kirkkosali uusimmassa havainnekuvassa.Arkkitehtitoimisto K2S Oy

Tällä aikataululla kirkko voisi valmistua jo adventiksi 2020.

Hankkeen kokonaiskustannus nousee 13,4 miljoonaan euroon, ja seurakunta joutuu ottamaan lainaa rakennuskuluihin viisi miljoonaa euroa. Seurakunnalla on vielä toimitalo Pietarin lainaa jäljellä noin 2,5 miljoonaa, joten 25 laina-ajalla ja yhden prosentin korkotasolla vuosilyhennykseksi tulee 340 000 euroa.

Ihanteelliset urut kirkon kokoon nähden

Kirkkoherra Eija Nivala toi valtuuston kokoukseen terveisiä Kirkkohallituksen yliarkkitehti Kristiina Koskiaholta, jonka mielestä Ylivieskassa on tehty hyvää työtä ja oltu kohtuullisia. Kompaktiin kokoon on päästy kohtuullisin kustannuksin ja nopeasti.

– Kustannuksiin sisältyy seurakuntalaisten toivoma erillinen kellotapuli. Siitä ei ole vielä tarkempia piirrustuksia, mutta se rakennetaan samaan aikaan kirkon kanssa, kertoo Nivala.

Pelkästään urkujen rakentamiseen kuluu lähes miljoona. Kirkkoon tulee 37 äänikerran urut, mitä pidetään ideaalina kirkon kokoon nähden.

Pohjoissaksalaisen barokkityylin Arp Schnitgerin perinteen mukaisesti rakennettavat urut ovat laulavia soinniltaan ja kieliäänet värikkäitä, mutta eivät kuitenkaan niin voimakkaita ja teräviä kuin esimerkiksi ranskalaisissa barokkiuruissa. Suunnitellut urut toimivat erinomaisesti erityylisissä tilanteissa ja musiikissa.

Ylivieskan parisataa vuotta vanha puukirkko tuhoutui tuhopoltossa kolme vuotta sitten.