Kim Jong-un saapui Venäjälle – matka Vladivostokiin taittui perinteisellä junalla

Myös Pohjois-Korean edelliset johtajat, Kimin isä ja isoisä suosivat ulkomaanmatkoillaan junaa.

Kim Jong-un
Kim Jong-un seisoo junan oviaukossa. Laiturilla on useita ihmisiä.
Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin juna pysähtyi Hasanin rajakaupungissa ennen kuin se jatkoi huippukokouskaupunkiin Vladivostokiin.Yonhap / EPA-EFE

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on saapunut Vladivostokiin Venäjälle, jossa hän tapaa torstaina presidentti Vladimir Putinin.

Kim saapui Pohjois-Koreasta junalla. Saapuessaan hän sanoi toivovansa, että huippukokouksesta tulee onnistunut ja hyödyllinen.

Huippukokous on Putinin ja Kimin ensimmäinen.

Eteläkorealaismedian mukaan tänään keskiviikkona Kimin ohjelmassa on illallinen Venäjän varapääministeri Juri Truntnevin kanssa.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että Kimin odotetaan olevan Vladivostokissa lauantaihin asti. Hän saattaa vierailla muun muassa Venäjän Tyynenmeren-laivaston päämajassa, elintarvikeyrityksissä ja akvaariossa, Tass sanoo.

Juna ylitti aamulla Venäjän rajan Hasanin kaupungin lähellä. Hasanissa Kimiä olivat vastaanottamassa Venäjän kaukoidän ja arktisen alueen ministeri Aleksandr Kozlov, Primorskin alueen kuvernööri Oleg Kožemjako sekä Venäjän Pohjois-Korean suurlähettiläs Aleksandr Matsegora.

Kim kävi Hasanissa Venäjän ja Korean ystävyyden talossa, joka tunnetaan myös Kim Il-sungin talona Pohjois-Korean ensimmäisen johtajan, Kim Jong-unin isoisän mukaan.

Isänsä jalanjäljissä

Venäjän-matka on Kimin seitsemäs ulkomaanmatka. Niistä neljä hän on tehnyt junalla.

Kim Jong-un seuraa näin edeltäjiensä, isänsä Kim Jong-ilin ja isoisänsä Kim Il-Sungin perinteitä. Kim Jong-Ilin kerrotaan pelänneen lentämistä. Hän käytti junaa ulkomaanmatkoillaan, seitsemällä Kiinan- ja kolmella Venäjän-matkalla. Vuonna 2002 hän tapasi Putin Vladivostokissa, kuten poikansa nyt.

Kimeillä kerrotaan olevan useita samanlaisia erikoisvarusteltuja junia, jotka on valmistettu Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

Junissa kerrotaan olevan 17–21 vaunua eivätkä ne kulje yli 60 kilometrin tuntivauhtia. Junissa on panssaroituja vaunuja sekä helikoptereita hätätilanteita varten.

Kim Jong-unin ei tiedetä kärsivän lentopelosta kuten isänsä. Ulkomaanmatkoistaan kolme hän on tehnyt lentäen.

"Huippukokous myös viesti Trumpille"

Kimin ja Putin odotetaan keskustelevan huippukokouksessaan sekä Pohjois-Korean ydinohjelmaa koskevasta kiistasta että pakotteiden kutistamasta kaupasta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Kaukoidän yliopiston professori Artjom Lukin odottaa vierailun olevan enemmänkin toveruuden osoitus kuin tuovan lupauksia uusista investoinneista tai avusta Pohjois-Korealle.

Hänen mukaansa Kim todennäköisesti pyytää Putinia yksipuolisesti lieventämään pakotteita, mihin Venäjä tuskin suostuu. Mahdollisena Lukin pitää sitä, että Putin lupaa olla YK:n turvallisuusneuvostossa tukematta lisäpakotteita.

Kimin kannalta kokous toimii myös muistutuksena Washingtonille siitä, että Kimillä on muitakin vaihtoehtoja kuin Yhdysvallat, Reuters arvioi. Kimin toinen huippukokous presidentti Donald Trumpin kanssa päättyi ilman sopimusta pari kuukautta sitten.

Lähteet: Tass, AFP, AP, Reuters