Kansallispuiston uuden riippusillan voi ylittää moottorikelkalla – vanha hajosi turistien alta

Metsähallituksen mukaan Repoveden kansallispuistoon rakennettavassa uudessa pylonisillassa on parempi kantavuus ja sen voi ylittää tarvittaessa myös moottorikelkalla.

Repoveden kansallispuiston riippusillan kannatinankkuri petti yhdeksän retkeilijän ollessa ylittämässä Lapinsalmea heinäkuussa 2018. Arkistokuva. Kuva: Sakari Saksa / Yle

Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa sijaitsevan Lapinsalmen uuden riippusillan suunnittelu on valmistunut. Metsähallitus kertoo päätyneensä rakentamaan ylhäältä kannatetun teräsrakenteisen pyloniriippusillan. Pylonilla tarkoitetaan sillan kannatinpylvästä. Toisena vaihtoehtona oli rakentaa perinteinen köysiriippusilta.

Uuden sillan kansi on tasainen ja jäykkä, jotta sillan voi ylittää kaikkina vuodenaikoina ja tarvittaessa myös mönkijällä ja moottorikelkalla. Moottoriajoneuvoja voisi käyttää esimerkiksi pelastustehtävissä.

– Pylonisillassa on parempi kantavuus ja pienempi ankkurointiin kohdistuva veto. Siltaa voi myös kävellä samanaikaisesti molempiin suuntiin, mikä poistaa vanhalla sillalla esiintyneet ruuhkat. Samalla varaudutaan kansallispuiston koko ajan nouseviin käyntimääriin, kertoo rakennusmestari Pasi Ikonen Metsähallituksen tiedotteessa.

Kuva: Metsähallitus

Lemmenlukoille tarkat paikat

Uuden sillan ulkoinen ilme pyritään saamaan ympäristöön mahdollisimman sopivaksi. Yli viiden metrin korkeuteen kohoavat pylonit maalataan ympäristöön sopivin värein ja kannen pinta rakennetaan painekyllästetystä kestopuusta.

Leveyttä uudelle sillalle tulee noin 1,5 metriä. Se on yli tuplasti vanhaa leveämpi.

Metsähallitus on varautunut myös lemmenlukkojen kiinnitykseen. Niille on varattu omat paikkansa sillan molemmissa päissä. Samalla toivotaan, että lukkoja ei kiinnitettäisi itse siltaan.

Seuraavaksi on vuorossa lupien hakeminen Kouvolan kaupungilta ja rakennusurakan kilpailuttaminen. Rakentamisen pitäisi alkaa viimeistään heinäkuussa.

Ankkuritangon pettäminen aiheutti onnettomuuden

Kymmenen metrin korkeudessa Lapinsalmen vesistössä roikkunut riippusilta hajosi viime heinäkuussa, kun riippusillan kiinnityksessä käytetty ankkuritanko petti.

Sillalla oli onnettomuushetkellä kuusi aikuista ja kaksi lasta, joista kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Vanhan sillan käyttäjiä oli ohjeistettu kulkemaan 50 metriä pitkän sillan yli 10 metrin välein tai yksi kerrallaan.

Onnettomuuden syyksi paljastui, että ankkuritangon virheellinen asento oli aiheuttanut sille taivutusrasituksen, jota ei ollut todennäköisesti otettu siltaa suunniteltaessa huomioon. Silta oli myös altistunut lievälle ylikuormitukselle käyttäjien ja lumikuorman takia.

Lapinsalmen riippusilta on ollut Repoveden suosituimpia ja tunnetuimpia kohteita. Se on sijainnut lyhyen kävelymatkan päässä Lapinsalmen parkkipaikalta.