Hiivaton, sitruunaton ja vähäsokerinen – 3 vappusimaa Marttojen vinkeillä ja twisteillä

Sitrusallerginen vaputtaa raparperilla, keventäjä vähemmällä sokerilla. Unohtajan pelastaa pikasima.

sima
Omatekoisessa simassa on reseptistä riippuen noin 45 kcal / 1 dl.YLE / Kaisu Lötjönen

Jääkö hieno ajatus itse tehdystä simasta tänäkin vappuna vaiheeseen? Peli ei ole vielä menetetty, vaikka kaverit jo postaisivat somessa kuvia paraatikuntoon käytetystä perinnesimasta.

Unohtajan salainen ase on Marttojen pikasima.

Pikasiman ainekset:omenamehu, kivennäisvesi, sitruuna ja inkivääri pöydällä.
Marttojen pikasimaan tarvitaan vain neljä ainesosaa.Kati Latva-Teikari / Yle

Kotitalouden asiantuntija Heidi Peltonen Keski- Ja Etelä-Pohjanmaan Martoista raottaa reseptivihkoaan:

Marttojen pikasima

Puoli litraa kivennäisvettä

Puoli litraa omenamehua

Puolikkaan sitruunan mehu

Raasta inkivääriä maun mukaan

Sekoita ja nauti.

Lasillinen valmista Marttojen pikasimaa ja ilmapalloja pöydällä.
Ainekset kannuun, sekoitus ja tarjolle lasiin. Marttojen pikasima on hetkessä valmis.Kati Latva-Teikari / Yle

Perinteisempää simaa valmistava ei selviä pelkällä sekoita ja nauti -periaatteella. Hiivanokareella käytetty juoma vaatii valmistuakseen ja tekeentyäkseen muutaman päivän.

Jos on allerginen tai sitrukset eivät muuten nappaa, simamaisen juoman voi tehdä vaikka raparperista tai pakastemarjoista. Simamaisen?

– Jos se simana tehdään, niin sitähän se sitten on, Heidi Peltonen nauraa.

Kotitalouden asiantuntija suuntaisi itse pakastimelle ja katsoisi, millaisia marjoja sieltä löytyy.

– Vappujuoman voi tehdä vaikka herukoista. Tyrnimarjoistakin voisi tulla toimiva, hän miettii.

Jos marjasima tuntuu vappuisissa mielikuvissa liian mehumaiselta, Peltonen neuvoo käyttämään vaikkapa raparperia.

Punavartiset raparperit erityisen etsinnän kohteena.
Siman voi tehdä myös raparperista.Anri Koski / Yle

Raparperisima

4 litraa vettä

1 kg raparperia (pakastettua tai tuoretta)

(1–2 hapanta omenaa)

3 dl fariinisokeria

2 dl sokeria

Pieni herneen kokoinen pala hiivaa

Pilko raparperit (paloittele omenat) kattilaan. Lisää vesi ja keitä noin 15–20 minuuttia. Siivilöi sattumat mehusta. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se on sulanut. Lisää hiiva, kun mehu on kädenlämpöistä. Anna seistä huoneenlämmössä vuorokausi.

Laita pullon pohjalle sokeria 1 tl / nestelitra. Pullota sima ja nosta kylmään. Juoma on valmista noin viikossa. Päästä korkkia raottamalla välillä ylimääräisiä happoja pois pulloista.

Simaa ja tippaleipää.
Perinteinen sima on sokerista, mutta vähemmälläkin makealla saa hyvää vappujuomaa.Yle

Heidi Peltonen Keski- Ja Etelä-Pohjanmaan Martoista laskeskelee, että omatekoisessa simassa on reseptistä riippuen noin 45 kcal / 1 dl.

Sokerin määrän voi hänen mukaansa huoletta vähentää puoleen, koska hiiva lähtee toimimaan jo pienellä makean määrällä.

– Sima kannattaa keventää mieluummin juuri sokeria vähentämällä. Lastenkin on parempi juoda simaa ilman keinotekoisia makeutusaineita, Peltonen sanoo.

Kevennetty sima vaatii valmistuakseen muutaman päivän.

Perinteisen siman kevyempi versio (noin 15,4 kcal / 1 dl)

4 litraa vettä

150 g fariinisokeria

150 g sokeria

2–3 sitruunaa

Herneen kokoinen pala hiivaa

Rusinoita

Pese sitruunat ja kuori talteen keltainen kuoriosa. Poista myös valkoinen osa ja viipaloi hedelmäliha. Laita viipaleet, keltaiset kuoret ja sokeri kulhoon.

Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi ja kaada ainesten päälle. Sekoita ja anna seistä hetki. Lisää loput vedestä kylmänä. Lisää hiiva, kun neste on kädenlämpöistä.

Anna seistä huoneenlämmössä noin vuorokauden ajan.

Laita pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria. Pullota juoma siivilöiden. Sulje korkit, mutta ei täysin tiukasti kiinni. Laita kylmään ja päästä välillä ylimääräisiä happoja pois. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.