Todennäköinen "marsinjäristys" havaittiin ensi kertaa: Uuden Mars-laskeutujan laite tallensi hentoisen signaalin

Mars ei ole seismologisesti yhtä aktiivinen kuin Maa, eikä Punaisella planeetalla ole mannerlaattoja.

Taiteilijan näkemys InSight-laskeutujasta Marsin pinnalla. Seismologinen mittalaite on etuvasemmalla näkyvän pyöreän kuvun alla. Auton tunkkia muistuttava kapine etuoikealla on pora, joka ei toistaiseksi ole toiminut toivotulla tavalla. Kuva: JPL-Caltech / NASA

Marsissa on havaittu värähtelyä, joka tutkijoiden mukaan on todennäköisesti ensimmäinen mitattu marsperän järistys. Asiasta kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa (siirryt toiseen palveluun).

Havainto tehtiin seismologisella mittalaitteella, joka lähetettiin Marsiin Nasan Insight-laskeutujalla. Se saapui perille Marsiin viime marraskuussa. Mittaukset päästiin aloittamaan tämän vuoden puolella, kun InSightin robottikäsi sai asetettua seismometrin Marsin pinnalle.

– Tämä ensimmäinen tapahtuma aloittaa virallisesti uuden alan: Marsin seismologian, sanoi InSight-laskeutujan johtava tutkija, Nasan Bruce Banerdt Nasan tiedotteessa.

InSightin laitteiden tavoitteena on kerätä tietoa Marsin sisärakenteesta, jotta saataisiin parempi käsitys Marsin ja Maan muodostumisesta yli neljä miljardia vuotta sitten.

Vaimea signaali

Seismometrin 6. huhtikuuta tallentama signaali on hentoinen. Nasan mukaan se vastaa suurin piirtein magnitudin 2,5 maanjäristystä. Esimerkiksi Etelä-Kaliforniassa niin pieni värähtely hukkuisi kymmenien päivittäisten seismisten ilmiöiden joukkoon.

Mars ei kuitenkaan ole seismisesti yhtä aktiivinen kuin Maa. Marsissa ei ole mannerlaattoja, kuten ei Kuussakaan.

– Olemme odottaneet kuukausia tämänkaltaista signaalia, seismometristä vastaava tutkija Philippe Lognonné Pariisin geofysiikan instituutista sanoo Nasan tiedotteessa.

Tallennetun datan analyysi on vielä kesken, eivätkä tutkijat ole täysin varmoja värähtelyn syystä, mutta se vaikuttaa saaneen alkunsa planeetan pinnan alla. Lognonné pitää erittäin todennäköisenä, että kyseessä on marsinjäristys.

Lisäksi järistyksen suuruusluokka ja kesto sopivat yhteen joidenkin Kuussa havaittujen järistysten kanssa, Nasa kertoo. Kuunjäristyksiä havainnoitiin 1969–1977 Nasan Apollo-ohjelman lennoilla kuljetetuilla laitteilla.

Epäonneakin: Pora jumittui

InSight on kuljettanut Marsiin myös poran, jolla on tarkoitus tutkia planeetan sisäosien lämpötiloja. Se on toistaiseksi saanut porattua vain noin puoli metriä syvän reiän, vaikka tavoitteena on ollut viiden metrin syvyyteen tunkeutuminen.

Tutkijat selvittelevät yhä, miksi laite on jumiutunut.

Lue myös: