1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. grillaus

Ruotsalaiset sytyttävät maastopaloja kertakäyttögrilleillään, joten kauppaketjut eivät pian myy niitä – Suomessa kaupat luottavat grillaajiin

Päätösten taustalla ovat Ruotsin valtavat metsäpalot viime kesänä.

Alumiinisia kertakäyttögrillejä ei saa käyttää metsäpalovaroitusten aikana. Kuva: Aaron Hibbert / AOP

Ruotsin isot kauppaketjut ovat lopettamassa kertakäyttögrillien myynnin. Kolme neljästä suuresta ketjusta lopettaa grillien myynnin kokonaan, sanomalehti Dagens Nyheter kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Kauppaketjut Ica, Coop sekä Lidl luopuvat grilleistä, kun nykyiset varastot on myyty pois. Hemköp-ketju taas jatkaa grillien myyntiä, mutta vetää ne hyllyiltä metsäpalovaroitusten aikaan.

Päätösten taustalla ovat Ruotsin valtavat metsäpalot viime kesänä. Alumiiniset kertakäyttögrillit kuumentuvat helposti ja voivat sytyttää maastopaloja.

– Osin kyse on paloriskistä, mutta myös ympäristönsuojelusta. Ihmiset saattavat esimerkiksi jättää grillejä luontoon, Coop-ketjun viestintäpäällikkö Tobias Rydergren kertoo Dagens Nyhterille.

Tarkkaa tietoa ei ole, kuinka moni maastopalo on Ruotsissa saanut alkunsa juuri kertakäyttögrillistä. Tukholman alueen palotarkastaja Leif Malmström on kuitenkin kertonut Yleisradio SVT:lle, (siirryt toiseen palveluun) että pelastajat joutuvat sammuttamaan niiden sytyttämiä paloja aivan liian usein.

Korvaavia tuotteita etsitään

Ica- ja Coop-ketjut sanovat etsivänsä korvaavia ja vastuullisempia tuotteita alumiinisille kertakäyttögrilleille. Tuotteiden pitäisi olla kaupoissa ensi vuonna.

Ruotsin Lidl ei aio korvata kertakäyttögrillejä. Vaikka luonnon kannalta kestäviä grillejä voisikin myydä, paloriskiä ei voi välttää.

– Olemme päättäneet, että myymme grillejä vain kotikäyttöön, Lidlin kestävyysjohtaja Annika Skogvik sanoo Dagens Nyheterille.

Suomessa ei ole vastaavia suunnitelmia

Kertakäyttögrillien käyttö on kielletty Suomessakin metsäpalovaroitusten aikana. Suomalaisilla kauppaketjuilla ei kuitenkaan ole suunnitelmia lopettaa grillien myyntiä.

S-ryhmässä ei ole keskusteltu kertakäyttögrillien myynnistä luopumisesta, koska asia ei ole tullut esiin aiemmin, kertoo valikoimapäällikkö Anne Vallius-Laaksonen Ylelle sähköpostitse.

Vallius-Laaksosen mukaan S-ryhmä kuitenkin seuraa tilannetta ja muuttaa linjauksiaan, mikäli se olisi perusteltua maastopalojen ehkäisemiseksi.

Myös Keskossa tilannetta seurataan, kertoo valikoimapäällikkö Marjut Laukkanen Ylelle puhelimitse. Toistaiseksi kertakäyttögrillit pysyvät K-ryhmän valikoimissa.

Suomen Lidleissä kertakäyttögrillit ovat myynnissä tänäkin kesänä, kertoo puolestaan tiedottaja Anna Rissanen Ylelle sähköpostitse. Lidl toivoo, että asiakkaat käyttävät niitä vastuullisesti ja paloturvallisesti.

Lue myös:

Grillausmainokset kuumentavat tunteita kymmenien metsäpalojen Ruotsissa – "Helkkari soikoon, täällä on grillauskielto"

Helle on vain muisto, mutta sateella ja tuulisella säällä voi silti kokata – Videolla kotikonstit turvalliseen grillaukseen

Kertakäyttögrilli jäähylle, tumppi taskuun ja kulotus seis – metsäpaloriski sai pelastuslaitokset kieltämään avotulen teon

Mitä mieltä olet kertakäyttögrillien riskeistä? Olisiko Suomessakin syytä harkita niiden myynnin lopettamista tai rajoittamista? Voit keskustella aiheesta 24.4. klo 19 asti.