Hyppää sisältöön

Egyptiläiset tukivat presidentin vallan vahvistamista – al-Sisi voi hallita jopa vuoteen 2030 asti

Kansanäänestyksessä hyväksytty perustuslaki vahvistaa myös armeijan asemaa.

Vaalivirkailijat laskemassa ääniä kolmipäiväisen kansanäänestyksen jälkeen. Kuva: Mohamed Hossan / EPA-EFE

Egyptiläisäänestäjät ovat hyväksyneet ylivoimaisella enemmistöllä perustuslakimuutokset, jotka vahvistavat presidentin ja armeijan valtaa.

Lakimuutokset mahdollistavat myös sen, että vuonna 2014 presidentiksi valitun Abdul Fattah al-Sisin valtakausi voi jatkua jopa vuoteen 2030.

Perustuslakimuutosten puolesta äänesti vaalikomission mukaan liki 89 prosenttia uurnilla käyneistä. Äänestysvilkkaus jäi kuitenkin 44,3 prosenttiin.

Al-Sisi valittiin vuonna 2018 toiselle presidenttikaudelle. Uudet vaalit piti järjestää vuonna 2022, mutta hänen valtakauttaan jatkettiin kuusivuotiseksi eli vuoteen 2024 asti.

Perustuslain mukaan presidentti voi olla vallassa vain kaksi kautta. Rajoitus ei kuitenkaan koske al-Sisiä ennen uusia vaaleja, joten hän voi asettua ehdolle myös vuonna 2024.

Parlamentti on jo hyväksynyt perustuslakimuutokset.

"Kansanäänestys ei ollut reilu"

Presidentti saa myös lisää valtaa tuomarien ja syyttäjien nimittämiseen. Armeija saa roolin "perustuslain ja demokratian suojelijana".

Arvostelijat moittivatkin lakia siitä, että se kasvattaa presidentin ja armeijan valtaa parlamentin ja oikeuslaitoksen kustannuksella.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen apulaisjohtaja Michael Page myös sanoo, ettei kansanäänestystä käyty vapaassa ja reilussa ilmapiirissä.

Kannattajat kiittävät al-Sisiä Egyptin vakauttamisesta. Arvostelijat kuitenkin syyttävät häntä sekä islamistisen että maallisen ja liberaalin opposition tukahduttamisesta.

Al-Sisi nousi valtaan, kun armeija oli syrjäyttänyt vaaleilla valitun islamistisen presidentin Mohammed Mursin heinäkuussa 2013.