1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Kehottaako presidentti Sauli Niinistö parantamaan Suomen kykyä terrorismin torjunnassa? Katso valtiopäivien avajaiset suorana kello 13.25

Viranomaiskeskusteluissa terrorismirikosten näyttö- ja esitutkintakynnystä epäillään käytännössä liian korkeaksi.

eduskunta
Presidentti Sauli Niinistö istuntosalissa eduskunnan vaalikauden päättäjäisissä 10. huhtikuuta
Vaalikauden päättäjäisissä kaksi viikkoa sitten presidentti Sauli Niinistö sanoi, että hän kertoo valtiopäivien avajaisissa näkemyksensä, mitä pitäisi tehdä kansallisen turvallisuuden parantamiseksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa valtiopäivät eli uuden eduskuntakauden torstaina iltapäivällä. Juhlallisissa avajaisissa eduskunnassa puhuu Niinistön lisäksi eduskunnan väliaikainen puhemies Antti Rinne (sd.)

Presidentti Niinistön puheesta odotetaan uusia ehdotuksia Suomen kansallisen turvallisuuden parantamiseksi.

Niinistö kiitti vaalikauden päättäjäisissä kaksi viikkoa sitten eduskuntaa Suomen turvallisuutta lujittaneiden lakien hyväksymisestä. Päättäjäispuheessaan Niinistö huomautti, että uudellakin vaalikaudella tarvitaan lakimuutoksia turvallisuuden alalla.

– Kiitän teitä lämpimästi tästä työstä. Muistutan samalla, ettei tie ole vieläkään loppuun asti kuljettu. Myös tulevalla vaalikaudella lainsäädäntöämme on saatettava vastaamaan ympäröivän maailman realiteetteja, Niinistö sanoi kaksi viikkoa sitten.

Presidentti vihjasi puhuvansa avajaisissa turvallisuudesta

Päättäjäisten kahvitilaisuudessa Sauli Niinistö totesi toimittajille, että hän kertoo valtiopäivien avajaisissa, mitä muutoksia kansallisen turvallisuuden lujittamiseksi hän kaipaisi.

Presidentti Niinistö muistutti päättäjäisissä, että valtioiden voimapolitiikan jyllätessä sekä pahaa tahtovien verkostojen ja yksilöiden maailmassa hyvän on oltava luja.

Yksi teema, johon presidentti saattaisi puuttua, on terrorismin torjunta. Kysymys olisi siis siitä, onko Suomella ajantasaiset lait ja riittävät valmiudet terrorismin torjuntaan ja ihmisten suojaamiseen.

Terrorismirikosten näyttö- ja tutkintakynnystä moititaan korkeaksi

Viranomaisten keskusteluissa esillä on ollut, onko terrorismirikosten näyttö- ja esitutkintakynnys noussut käytännössä liian korkeaksi.

Keskusteluissa on ollut ajatus, että terroristijärjestön jäsenyys tai aseelliseen toimintaan osallistuminen pitäisi tehdä rangaistavaksi.

Tällä hetkellä Suomen lain mukaan tuomioon tarvitaan aseelliseen toimintaan osallistumisen lisäksi jokin terroristinen rikos, josta näytön saaminen voi olla vaikeaa. Tapausten esitutkinta voi jäädä tekemättä, jos poliisi arvioi näytön hankkimisen liian vaikeaksi.

Toisaalta kysymys on myös epäiltyjen oikeusturvasta, ettei ketään tuomita liian heppoisin perustein.

Vierastaistelijoiden palaamiseen on varauduttu

Toinen aihe viranomaiskeskusteluissa on ollut niin sanottujen vierastaistelijoiden palaaminen Suomeen. Kysymys on ihmisistä, jotka ovat Suomesta lähtenee terroristijärjestöjen riveihin ja ovat palaamassa Suomeen.

Terroristiseen toimintaan kouluttautuminen on Suomen lain mukaan rikos.

Yksi näkökulma keskusteluissa on ollut, että jokaista vierastaistelijaksi oletettua Suomeen palaavaa ihmistä pitäisi epäillä kouluttautumisesta terrorismiin.

Päättyneellä eduskuntakaudella hyväksyttiin muun muassa siviili- ja sotilastiedustelulait sekä laki kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta.

Lisäksi hyväksyttiin lait, joilla kansallinen turvallisuus puolustusvoimien ja rajavartioston osalta huomioidaan perusteellisemmin kaksoiskansalaisuuteen sekä kiinteistöjen omistukseen liittyvissä kysymyksissä.

Siviili- ja sotilastiedustelun laajentaminen oli yksi tapa hankkia kykyjä terrorismin torjuntaan.

Yle näyttää valtiopäivien avajaiset suorana televisiossa ja verkossa

Yle näyttää valtiopäivien avajaiset suorana TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 13.25 alkaen.

Ylen avajaislähetyksessä on asiantuntijavieraana Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki. Lähetyksessä nähdään myös kansanedustajien haastatteluja.

Yle seuraa valtiopäivien avajaisia myös verkossa Hetki hetkeltä -jutussa.

Aiheesta lisää:

Valtiopäivien avajaiset Yle Areenassa

Lue seuraavaksi