Yhdysvalloissa osakkeet nousivat tiistaina kaikkien aikojen ennätykseen

Kauppasodasta kärsivä Harley Davidson ei päässyt mukaan nousuun.

Osakkeet ja arvopaperit
Kaupankäyntiä New Yorkin pörssissä.
Kaupankäyntiä New Yorkin pörssissä.Justin Lane / EPA

Suurimpien amerikkalaisyhtiöiden kurssikehitystä mittaava S&P 500 -indeksi ja teknologiaosakkeita mittaava Nasdaq-indeksi vahvistuivat uusiin ennätyksiin tiistaina.

Selkeitä nousijoita Yhdysvalloissa olivat puolustusjätti Lockheed Martin, virvoitusjuomia tekevä Coca Cola, lelunvalmistaja Hasbro sekä sosiaalisen median yhtiö Twitter.

Edward Jones -yhtiön sijoitusasiantuntija Kate Warne arvioi uutistoimisto AFP:lle, että vakaasta taloudellisesta kasvusta on näkyvissä merkkejä. Monet yhtiöt raportoivat odotettua parempia ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksia ja ennakoivat tuottojen kasvavan myös loppuvuonna.

Kaikki eivät päässeet nauttimaan pörssin imusta. Esimerkiksi moottoripyöriä valmistavan Harley Davidsonin osake putosi kaksi prosenttia, kun yhtiö kertoi alkuvuoden tuloksen pienentyneen liki 27 prosenttia edellisvuodesta. Ainakin osasyynä tuloksen roimaan pudotukseen pidetään eurooppalaisten tullimaksujen nousua. Harley Davidson on jäänyt Yhdysvaltain ja EU:n välisen kauppasodan pelinappulaksi.

Muun muassa kotitalouksien kulutustavaroita valmistava Procter & Gamble puolestaan raportoi hyvästä tuloksesta, mutta osake laski silti liki kolmen prosenttia.

S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulosten arvioidaan yleisesti laskevan vielä alkuvuonna, mutta niiden tulevaisuuden näkymät ovat kirkastuneet huhtikuussa.

Korkopäätös vaimensi taantumapelkoja

Euroopan ohella Yhdysvallat käy kauppasotaa Kiinan kanssa. Presidentti Donald Trump on kuitenkin vakuutellut, että neuvottelut kauppasopimuksesta Kiinan kanssa etenevät hyvin. Tähän mennessä kauppasodan vaikutukset yrityksiin näyttävät jääneen pelättyä pienemmiksi.

Osakemarkkinoihin vaikuttaa myös korkopäätös. Yhdysvaltain keskuspankki päätti maaliskuussa pitää ohjauskorkonsa ennallaan. Taustalla on kireän rahapolitiikan kausi, sillä viime vuonna keskuspankki nosti ohjauskorkoa useaan kertaan. Tätä puolestaan edelsi nollakoron kausi.

Keskuspankin pelättiin pitävän liian tiukkaa linjaa, jatkavan koronnostoja ja työntävän Yhdysvaltoja taantumaan. Nyt taantumapuheet ovat väistyneet.

Osakekursseja nostaa sekin, että sijoittajat saattavat nyt ohjata rahojaan korkoa tuottavista sijoituskohteista kuten joukkovelkakirjalainoista enemmän osakkeisiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters