Lämpiääkö asuntosi kivihiilellä, maakaasulla tai sähköllä? Asumiskulusi ovat nousussa

Helsingissä asumiskuluja nostavat lisäksi kaupungin tonttien uudet nykyarvoon perustuvat vuokrat.

Asumiskulut
ilmakuva töölöstä
Helsingissä kaukolämmöllä lämpiävän vanhan kerrostaloyhtiön hoitokulut voivat nousta tänä vuonna lähes viisi prosenttia, arvioi Kiinteistöliitto.Esko Jämsä / AOP

Monen taloyhtiön kokouslistalla on tänä keväänä hoitovastikkeen korottaminen.

Taloyhtiöiden hoitokulut nousevat suurissa kaupungeissa tänä vuonna keskimäärin kaksi–kolme prosenttia, arvioi Kiinteistöliitto. Viime vuonna kulut nousivat 1,5–2 prosenttia.

Hoitokulujen kasvu johtuu erityisesti lämmityksen kallistumisesta, arvioi Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero. Kaupunkikohtaiset erot ovat kuitenkin hänen mukaansa suuria.

Taloyhtiön osakkaat maksavat hoitovastikkeella yhteisiä ylläpito- ja kunnossapitokuluja. Niitä ovat esimerkiksi isännöinti, lämmitys, huolto, siivous, jätemaksut, pihanhoito, korjaukset, kiinteistövero ja yhteisten tilojen sähköt. Hoitovastikkeeseen voi kuulua tontin vuokra, jos taloyhtiö ei omista tonttia.

Vuonna 2017 kerrostaloyhtiön hoitokulut olivat keskimäärin 4,81 euroa asuinneliötä kohden kuukaudessa, ilmenee Tilastokeskuksen laskelmasta (siirryt toiseen palveluun). Lämmityskulut olivat tästä lähes neljänneksen.

Kaukolämmön kallistuminen nostaa hoitovastikkeita erityisesti rannikon kaupungeissa, joissa kaukolämpö tuotetaan kivihiilellä ja maakaasulla, Kero sanoo.

Erityisen vahvasti kaukolämmön kallistuminen näkyy hänen mukaansa Helsingissä.

Pääkaupungissa kaukolämpöä käyttävän vanhan kerrostaloyhtiön hoitokulut voivat nousta tänä vuonna lähes viisi prosenttia, Kero arvioi.

Kaukolämpö kallistunut reippaasti

Kaukolämmön hinta nousi Helsingissä viime vuonna peräti 12 prosenttia, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Anssi Juvonen Helsingin Energialta.

Se johtuu hänen mukaansa muun muassa veronkorotuksista ja polttoaineiden ja niiden päästöoikeuksien sekä sähkön kallistumisesta.

Sähkön hinta taas nousi viime vuonna roimasti, kun kuiva kesä vähensi vesivoiman käyttöä ja sähköä tuotettiin päästöoikeuksiltaan kalliimmilla tavoilla.

Ensi vuonna kaukolämmön hinta ei näyttäisi nousevan yhtä paljon, sillä kivihiilen markkinahinta on laskenut, Juvonen sanoo.

Tulevana kesänä ja ensi syksynä kaukolämpö on hänen mukaansa Helsingissä viimevuotista halvempaa.

Tonttivuokran korotus nostaa vastiketta kympeillä

Lämmön kallistumisen lisäksi Helsingissä pitää varautua tonttivuokrien nousuun. Satojen taloyhtiöiden vuokrasopimukset kaupungin kanssa saavat uudet ehdot vuodenvaihteessa.

Uudet vuokrasopimukset kasvattavat kuukausittaisia asumiskuluja puolestatoista eurosta hieman yli kolmeen euroon asuinneliötä kohti, Helsingin kaupunki laskee (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Pohjois-Haagassa sijaitsevan sataneliöisen kerrostaloasunnon hoitovastike nousisi noin 180 eurolla kuukaudessa.

Siirtymäaika uusiin tonttivuokriin on kuitenkin kymmenen vuotta. Ensimmäisenä vuonna lisälasku on puolet uudesta vuokrasta eli noin 90 euroa lisää kuukaudessa.

Isoa korotusta kaupunki perustelee sillä, että tonttien arvo on nyt huomattavasti suurempi kuin kymmeniä vuosia sitten, kun vuokrasopimukset on tehty.

Kiinteistövero nousee 20:ssä kunnassa

Taloyhtiön hoitokuluja voi paisuttaa myös kiinteistöveron nosto.

Kahdenkymmenen kunnan valtuustot ovat nostaneet vakituisen asunnon kiinteistöveroa tälle vuodelle. Neljässä kunnassa veroa on puolestaan laskettu.

Kiinteistöveron uudistusta on suunniteltu pitkään, mutta se tullee voimaan vasta 2022, Jukka Kero arvioi.

Alla olevasta taulukosta näet kaikkien Suomen kuntien vakituisen asunnon kiinteistöverot vuonna 2019.

Taulukkoa ladataan

Lue lisää:

Suomen Pankki: "Tonttirahastojen omistamat vuokratontit voivat hämärtää asumisen hintaa" – Lunastusoikeus ja vuokrankorotukset sudenkuoppina

Asuntomarkkinoilla tehdään nyt tiliä tonteilla – Asunnon ostaja, lue tontin vuokrasopimus tarkasti