Hyppää sisältöön

Kaupungit ponnistelevat hiilineutraaliksi eri tahtiin – Oulu luopuu turvevoimasta, rakentaa biovoimalan ja luottaa metsien hiilinieluihin

Oulun hiilineutraalisuustavoite on kymmenen vuotta myöhäisempi kuin monilla muilla suurkaupungeilla.

Kaupunkien hiilineutraalisuus maksaa satoja miljoonia euroja. Suomen Ilmastopaneelin mukaan koko maa pitäisi saada hiilineutraaliksi vuoteen 2035. Kuva: Mikko Airikka | Yle

Oulun uusi ympäristöohjelma tavoittelee hiilineutraalia kaupunkia vuonna 2040. Puolestaan koko Suomi tähtää hiilineutraaliuteen vuonna 2045. Yksinkertaistettuna hiilineutraalisuus tarkoittaa sitä, että koko Suomi tuottaa silloin vain sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin niitä pystytään sitomaan metsiin ja maaperään.

Pohjois-Pohjanmaalla suurin ilmastoinvestointi on pari sataa miljoonaa maksava biovoimalaitos, joka nousee Laanilan uudehkon jätteenpolttolaitoksen viereen ja korvaa turvetta polttavan Toppila ykkösen reilun vuoden kuluttua syksyllä. Silloin kaupungin omistamien Oulun Energia Oy:n voimalaitosten hiilidioksidipäästöt puolittuvat nykyisestä, arvioi yhtiön liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala.

Vanhala kertoo, että yhtiön hiilineutraalisuuteen pyrkimisessä on kolme pääkohtaa.

– Yksi on, että vähennetään turpeen käyttöä, eli lisätään puun käyttöä. Toinen on, että energiatehokkuutta parannetaan, esimerkiksi kaukolämmön jakelussa pyritään minimoimaan hävikki. Kolmanneksi lisätään hiilinieluja, eli lisätään metsän kasvua.

Hiilinieluiksi lasketaan kompensaatiosääntöjen mukaan myös esimerkiksi isot tuulivoimapuistot. Oulu hyötyy laskennallisesti myös suurkuntaliitoksen mukana rajojen sisäpuolelle tulleista runsaista metsävarannoista.

Oulun ympäristöohjelman mukaan hiilineutraali Oulu vaatii lisäksi paljon aurinkopaneeleita, led-valoja, hiilinieluja, enemmän polkupyöräilyä, ja joukkoliikenteen kaksinkertaistamisen vähäpäästöisillä busseilla. Lisäksi kaupunkirakennetta tulee tiivistää tuhansilla uusilla kerrostaloasunnoilla.

EU:n hiilinielutavoitteet huomioitava

Suomen ilmastopaneelin jäsenenä toimiva professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta pitää sinänsä oikean suuntaisena Oulun ratkaisua siirtää painopistettä turpeen poltosta puuhakkeeseen. Hän kuitenkin toppuuttelee puun liiallista käyttöä energian tuotannossa.

Seppälä huomauttaa, että Suomeen on suunnitteilla suuria, puuta käyttäviä teollisuushankkeita, jotka myös syövät Suomen tulevaa hiilinieluvelvoitetta.

Tällä menolla Helsinki pääsee kivihiilestä eroon nopeammin kuin Oulu turpeesta.

Esko Saari

EU:n tavoitteet Suomelle täsmentyvät metsien hiilinielun osalta kuluvan vuoden aikana. EU kannustaa hiilinielujen ylläpitoon niin kutsutun Lulufc (siirryt toiseen palveluun)-asetuksen (Maa- ja metsätalousministeriö) avulla.

Jyri Seppälä muistuttaa, että Suomen metsien vertailutaso on kesken tuossa prosessissa, mutta vertailuajankohta on vuosissa 2000-2009. Hänen mukaansa uusissa biotuotehankkeiden suunnittelu- ja luvanmyöntöprosesseissa tätä ei ole otettu riittävästi huomioon.

– Fossiilipäästöjä tulee saada alas. Biotalous auttaa tiputtamaan päästöjä. Mutta samalla on huolehdittava siitä, että Suomi ei vähennä liikaa hiilinieluja. Se voi lopulta tulla kalliiksi veronmaksajille.

Monet kaupungit Oulua tiukempia

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki arvioi, että hiilineutraalisuuden tavoittelussa ollaan jo urakan puolivälissä. Juuri valmistunut ympäristöohjelma etenee kaupunginvaltuuston vahvistettavaksi.

– Oulussa lähtökohta on hyvä. Matkaa on tietenkin ja työtä tehtävänä paljon. Oulu kuitenkin haluaa profiloitua yhdeksi Suomen kärkikaupungeista, jotka pääsevät ensimmäisenä tuohon tavoitteeseen.

Oulu ei kuitenkaan vielä ole maan kärkeä.

Suurin ilmastoinvestointi Pohjois-Pohjanmaalla on pari sataa miljoonaa maksava biovoimalaitos, joka nousee Laanilan uudehkon jätteenpolttolaitoksen viereen. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Monet Suomen kaupungeista ja seutukunnista ovat asettaneet tavoitteen tiukemmaksi. Esimerkiksi pieni Iin kunta sekä Joensuun, Turun, Espoon ja Tampereen kaupungit aikovat päästä vuonna 2030 tai aikaisemmin hiilineutraaliksi (siirryt toiseen palveluun) (Suomen ympäristökeskus) noin 50 Hinku-kunnan joukossa. Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Suomen Ilmastopaneelin (siirryt toiseen palveluun) (Suomen ilmastopaneeli) mukaan koko maa pitäisi saada hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä ja heti perään jyrkästi hiilinegatiiviseksi. Tähän tähtäävät esimerkiksi Helsinki, Vantaa ja Vaasa.

Matti Matinheikki uskoo, että Oulu voisi kiristää tahtiaan, mutta se vaatisi poliittisilta päättäjiltä rahoituspäätöksiä.

– Olemme laskeneet, että jo yksistään tuo 2040 vaatii Oulun kaupungilta noin 300 miljoonan euron investoinnit.

Suomen Luonnonsuojeluliitto kaipaa konkretiaa

Suomen Luonnonsuojeluliiton alueyhdistyksissä peräänkuulutetaan vaikuttavampia ympäristöohjelmia. Yhdistysaktiivit ihmettelevät, miksi Oulu ei kutsunut järjestöä kolmensadan muun valmistelijan joukkoon. Luonnonsuojeluliitto osallistui kuitenkin valmisteluun kansalaisille avoimissa keskustelutilaisuuksissa.

Pohjois-Pohjanmaan yhdistyksen puheenjohtaja Esko Saari arvioi, että puutteineenkin uusi ympäristöohjelma on parempi kuin edellinen. Saari kiittelee esimerkiksi Oulun Energian aurinkopaneelihankkeita. Hän kaipaa silti ohjelmaan lisää konkretiaa.

– Siihen on heitetty vuosi 2040, ja sitten vain sormia napsautetaan!

Ympäristöohjelman suurin puute on Saaren mielestä se, että sillä ei lopeteta turpeen käyttöä energiantuotannossa. Lisääntyvä hakkeen käyttö syö Suomen hiilinieluja, tai sitä rahdataan Ouluun Baltiasta asti.

– Tällä menolla Helsinki pääsee kivihiilestä eroon nopeammin kuin Oulu turpeesta.

Keskustele aiheesta kello 22.00 saakka.

Lue myös:

.
.