Susanna Laineen imitointihaaste huipentuu vappuaattona suorassa lähetyksessä: "Tämä on opettanut heittäytymistä ja häpeän sietoa"

Marja-Liisa Kirvesniemi lähetti Laineelle tsemppiviestin ja kertoi jo odottavansa lopputulosta.

imitaattorit
suskijajarkko2.jpg
Thomas Hagström/YLE

Puoli seitsemän -ohjelman juontaja Susanna Laine on joutunut tänä keväänä ylittämään itsensä. Ohjelmassa vieraillut imitaattori-viihdetaiteilija Jarkko Tamminen haastoi Laineen kokeilemaan rajojaan ja opettelemaan imitointia.

Katsojat pääsivät mukaan vaikuttamaan siihen, keiden julkkisten eleitä ja puhetta Laine opettelee jäljittelemään. Yleisön suosikki oli hiihtäjälegenda Marja-Liisa Kirvesniemi. Laine ja Tamminen valitsivat mukaan myös ikivihreän laulajan Paula Koivuniemen ja Nightwish-yhtyeen ex-solistin Tarja Turusen.

– Mahtavaa päästä imitoimaan näin montaa suomalaisen tähtitaivaan legendaa. Etukäteen jännittää erityisesti Tarja Turusen imitoiminen, laulaen imitointi ei ollutkaan niin helppoa kuin kuvittelin, Susanna Laine nauraa.

Tärkeää on innostus ja se, mitä hahmolla haluaa sanoa

Laine ei lähtenyt haasteeseen nollapisteestä: hän on kerännyt esiintymiskokemusta muun muassa musiikkiteatteriopinnoista ja kesäteattereiden lavalta. Viime kesänä Laine oli mukana Sappeen kesäteatterin On kesäyö -näytelmässä ja ensi kesänä hän näyttelee Armi Aavikkoa Suomen kesäteatterin Danny-näytelmässä Valkeakoskella.

Imitointi oli kokeneelle esiintyjälle kuitenkin uusi aluevaltaus.

Laineen opettajana toiminut Jarkko Tamminen on menestynyt viihdetaiteilija, jonka imitoimat hahmot ovat esiintyneet Suomen suurimmilla lavoilla.

– Kun imitaatiota lähtee ottamaan haltuun, on tärkeintä, että on innostunut hahmosta ja on joku idea siitä, mitä hahmolla haluaa sanoa.

Tamminen ja Laine ovat käyneet kevään aikana harjoituksissa läpi imitoitavien hahmojen puhetapoja, hengitystä, elekieltä, liikehdintää ja pukeutumista.

Neljä sekuntia naurattaa ääni, sitten pitää olla sisältöä

Kaikkein tärkeintä imitaatioesityksessä on kuitenkin sen sisältö, muistuttaa Tamminen.

– Vanha totuus on se, että neljä sekuntia imitaatiossa yleisö nauraa hahmon äänelle ja habitukselle, mutta sen jälkeen yleisö jää jo odottamaan, että mitä esiintyjä sanoo.

Aivan tuskaton ei haaste ole Susanna Laineelle ollut. Harjoitusten keskivaiheella tunnelmat olivat hetkellisesti jopa toivottomat.

– Vaikeinta on tehdä hahmosta aito. Helposti luon päähäni vain karikatyyrin imitoitavasta henkilöstä, enkä osaa päästää siitä irti. Tuntuu, että vain pelleilen enkä oikeasti osaa mitään.

Valmentajan usko kokelaaseen on kuitenkin pysynyt kovana. Tammisen mielestä Laineessa on selkeää esiintyjän vikaa.

– Odotan, että Susanna pistää itsensä täysillä peliin ja luottaa itse siihen, että kuulostaa ja näyttää oikealta.

Häpeä voi olla myös hyvä tunne

Viimeisissä harjoituksissa Laineen ja Tammisen rakentamat hahmot saivat ympärilleen puvustuksen ja peruukit. Esitys alkoi rakentua ja toivottomuus helpottaa.

Haaste on opettanut Laineelle heittäytymistä ja epämukavuusalueella olemisen sietämistä.

– Aina ei tarvitse olla täydellinen. Joku on joskus sanonut, että häpeä on myös ihan hyvä tunne. Kun menee sitä kohti, voi syntyä jotain kiinnostavaa.

suskitarjana.jpg
Puvustus ja peruukki viimeistelevät hahmon, Susanna Laine Tarja Turusen hahmon rooliasussa. Thomas Hagström/YLE

Itse suorituksen lisäksi Susanna Lainetta jännittää myös imitoitavien henkilöiden suhtautuminen haasteeseen. Erityisesti jännitystä on aiheuttanut Marja-Liisa Kirvesniemen mielipide.

Pelko osoittautui kuitenkin jo ennakkoon turhaksi.

– Marja-Liisa lähetti tsemppiviestin ja kertoi, että odottaa innolla, millainen hahmo vappuaaton lähetyksessä lavalle astuu, Laine nauraa.

Imitointihaasteen huipennus on vappuaattona Puoli seitsemän -ohjelman suorassa lähetyksessä TV1:llä klo 18:30. Vieraana lähetyksessä on myös viulisti Linda Lampenius.

Katso oheisesta videosta, miltä Susanna Laineen hahmot näyttivät viimeisissä harjoituksissa!