Kevään lämpöennätys rikki taas – Vastaavaa lämpöpyrähdystä saa hakea 30 vuoden takaa

Lämmintä jatkuu vielä pari päivää, mutta viikonloppuna säässä tapahtuu muutos.

Lämmin rintama
Jeremia (vas.) Kalervo nauttivat aurinkoisesta ja lämpimästä säästä Alppipuistossa Helsingissä
Jeremias (vas.) ja Kalervo nauttivat auringosta Alppipuistossa Helsingissä.Mikko Stig / Lehtikuva

Kevään lämpimintä päivää on vietetty myös tänään usealla paikkakunnalla ja koko kuusta saattaa tulla lämpimämpi kuin viime vuoden huhtikuusta.

Lahdessa tehtiin kevään lämpöennätys, kun mittari näytti 21,8 astetta iltapäivällä kello neljän maissa. Lähes samoihin lukemiin päästiin myös Salossa, Porissa, Raumalla ja Turussa.

Edellinen ennätys oli eiliseltä, jolloin Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla oli 21,4 astetta lämmintä.

Viime vuonna tähän aikaan oli monin paikoin kylmempää: Eilen ja tänään on jo monin paikoin menty ohi viime vuoden huhtikuun ylimmistä lämpötiloista, vaikka kuuta on vielä viikko jäljellä. Esimerkiksi Salossa huhtikuun ylin lämpötila viime vuonna oli noin 4,5 astetta pienempi kuin tämän päivän lämpöennätys.

Huhtikuun ylin lämpötila 2019 (24.4. mennessä)

Huhtikuun ylin lämpötila 2018

Salo

21,7 (24.4.)

17,0 (20.4.)

Helsinki-Vantaa

20,2 (24.4.)

19,5 (20.4.)

Joensuu

17,8 (24.4.)

15,1 (18.4.)

Rovaniemi

16,5 (24.4.)

12,1 (18.4.)

Vaasa

17,5 (24.4.)

12,1 (19.4.)

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petteri Pyykkö on vielä varovainen vertaillessaan kuluvan huhtikuun keskilämpötiloja edellisiin vuosiin.

– On mahdollista, että huhtikuusta tulee paikoitellen lämpimämpi edellisiin vuosiin verrattuna, Pyykkö sanoo.

Viime päivinä 20 astetta on mennyt rikki monin paikoin eteläisessä Suomessa, mutta varhaisimman ajankohdan ennätystä ei vielä kolkutella. Erityisen lämmintä oli vuonna 1989, jolloin lämpötila nousi yli 20 asteen meni monella paikkakunnalla Lounais- ja Länsi-Suomessa jo niinkin aikaisin kuin 13. huhtikuuta.

Lähipäivinä aurinkoa, viikonloppuna sää muuttuu

Tänään on poutaista koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, sanoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Lämpimintä on Keski- ja Etelä-Suomessa, jossa lämpötila pysyttelee tänään 20 asteen tuntumassa. Keski-Suomessa voi olla hieman viileämpää kuin eilen.

Keski- ja Pohjois-Lapissa mutkittelee säärintama: Pohjois-Lapissa on pilvistä ja lämpötila jää alle 10 asteen, muualla Lapissa lämpöä on noin 15 astetta.

Torstaina ja perjantaina aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu.

– Lämpimintä on Etelä- ja Länsi-Suomessa sisämaassa. Meri on vielä niin kylmä, että se viilentää rannikon seutua, sanoo Hellinen.

Viikonloppuna sää muuttuu ainakin idässä ja pohjoisessa, jonne virtaa kylmää ilmaa.